Skip to main content
2023. január 20

A jó IT szakember aranyat ér

A világon az egyik legdinamikusabban fejlődő terület az IT világa. A digitális megoldások az életünk minden területén jelen vannak, meghatározzák a magánéletünket és a munkánkat is. Az informatikai és digitális eszközök alaptudással használhatók, vannak azonban olyan tevékenységek, amelyekhez szaktudás szükséges. Bizonyos feladatok ellátásához elengedhetetlen egy IT szakember tudása. De mit is csinál az IT szakember? Ennek jártunk utána!

Mit csinál egy IT szakember?

Az IT területe igen szerteágazó, ennek megfelelően az IT szakember munkája is változatos. Több területen is elhelyezkedhet, nyújthat például technikai támogatást, foglalkozhat a számítógépek karbantartásával, a hálózatépítés feladatával, tervezhet weboldalakat, lehet programozó, fejleszthet adatbázisokat és szoftvereket is.

Attól függően, hogy melyik területen tevékenykedik a szakember, specializált szakmai tudás szükséges, amit különféle képzések formájában és tapasztalat útján lehet megszerezni.

Miért lett hiányszakma?

Az IT területén az elmúlt években szakemberhiány alakult ki. Ennek oka leginkább arra vezethető vissza, hogy rohamosan megnőtt az IT tudás iránti igény. Egy weboldal elkészítéséhez, egy informatikai rendszer felépítéséhez, működtetéséhez, a szoftverfejlesztéshez IT szakemberekre van szükség, és ez nemcsak bizonyos ágazatokban van így, hanem szinte minden iparág esetében. Ez azt eredményezi, hogy több helyre kell informatikus, mint amennyi rendelkezésre áll.

A szakemberhiány hátterében húzódik az is, hogy sokan inkább külföldi cégeknél próbálnak szerencsét a magasabb keresetek reményében. Ez azt jelenti, hogy ezek az IT-sok hiányozni fognak a hazai piacról.

Az IT szektor szakemberhiányának problematikájára megoldást nyújt az informatikai feladatok, a fejlesztés, az IT üzemeltetés, a vállalati informatika, az IT tanácsadás kiszervezése. Így ugyan nem házon belül kínálkozik a megoldás, hanem egy IT szolgáltatás formájában, viszont sokkal hatékonyabb lehet az egész folyamat, a költségekről nem is beszélve.

Mi jellemzi a jó IT szakembert?

A jó IT szakember rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, amik szavatolják, hogy jól végezze a dolgát és hozzásegítse a céget a sikeres működéshez. Nézzük, melyek ezek!

Türelmes

A türelem egy igen fontos tulajdonság, különösen akkor, ha az ember szoftverfejlesztéssel foglalkozik. A problémák megoldásához gyakran göröngyös út vezet, így megfelelő kitartás és türelem nélkül nehéz célba érni. A jó IT szakember nem sürget, nem türelmetlenkedik, elegendő időt hagy az ügyfeleknek és a gépeknek is.

Jól kommunikál

A fejlesztés sikeressége állhat vagy bukhat azon, hogy az informatikus milyen jó kommunikációs készségekkel rendelkezik. Ennek egyik része a megértés, hogy tud-e kapcsolódni az ügyfélhez, meg tudja-e érteni, hogy mit szeretne, képes-e figyelni és meglátni a valós problémát, a másik része pedig, hogy ki tudja-e úgy fejezni magát, hogy az ügyfél megértse miről is van szó. Az emberek sokfélék, mindenkihez más-más kommunikációs stratégiával lehet eljutni, ezeket ismernie kell egy jó szakembernek.

Gyorsan reagál

A környezet folyamatos változása és az ügyféligények alakulása miatt az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az IT-s képes legyen gyorsan és rugalmasan reagálni. A megoldás gyors megtalálása kulcstényező a siker elérésében.

Jó problémamegoldó

A munka során újabb és újabb problémákkal szembesül az informatikus. Ezek között biztosan találkozik olyanokkal, amelyek megoldása már rutinfeladat, de vannak olyanok is, amik kreatív hozzáállást igényelnek. Egy képzett szakembernek ezekkel a feladatokkal is meg kell tudnia birkózni.

Multitasking

Attól függően, hogy milyen IT feladatról van szó, szükség lehet arra is, hogy az ember képes legyen elmélyedni egy-egy kérdésben, akár napokig, hetekig elveszni a részletekben. Vannak olyan helyzetek is, amikor viszont elengedhetetlen, hogy egyszerre több dologra is figyeljen.

Elkötelezett

Az elkötelezettség és a kíváncsiság minden hivatás esetében lényeges kérdés. A szakmai színvonalon sokat emel, ha az IT szakember szereti, amit csinál, érdeklődik iránta és elhivatott, hogy megismerje és megértse az újdonságokat, új trendeket. Ez ugyanis megalapozza, hogy folyamatosan fejlessze magát és keresse a friss tudást.

IT szakemberek a SERCO-nál

A SERCO egy nagy múlttal rendelkező IT szolgáltató vállalat, ami 4 évtizede tevékenykedik a piacon. Ennek köszönhetően tisztában vagyunk a piaci helyzettel, az ipari sajátosságokkal, tudjuk, hogy mitől lesz sikeres egy projekt és mitől lesz boldog az ügyfél. Munkánk során arra törekszünk, hogy az ügyfeleink bízzanak kollégáinkban és ezt a bizalmat ne csak megszerezzük, hanem fenn is tudjuk tartani. Ennek szellemében válogatjuk ki magasan képzett, profi kollégáinkat is.

Ismerje meg a SERCO világát!

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.