2022. augusztus 24

Adatmentés: készülj fel a váratlan helyzetekre!

Az adatok jelentőségéről sok fórumon lehet hallani, és azt is bizonyára mindenki tudja, hogy az adat érték, amit biztonságos eszközökkel, hálózatokkal, jelszavakkal védeni kell. Ennek ellenére még céges környezetben is igen gyakran félvállról veszik ezt a kérdést. Csak akkor kerül előtérbe az adatmentés fontossága, amikor valamilyen hiba miatt bekövetkezik az adatvesztés. Mit kell tudni a biztonsági mentésről és milyen módokon valósulhat meg az adatmentés? Összegyűjtöttük a tudnivalókat!

Az adat a mai kor legnagyobb kincse. Vegyünk például egy céget, ami hónapok óta épít egy adatbázist, amely a potenciális ügyfelek legfontosabb ismérveit tartalmazza. Egy informatikai hiba következtében azonban a számítógép, ahova az adatbázist mentették meghibásodik, így nem lehet hozzáférni az értékes üzleti munícióhoz. Vannak megoldások, melyekkel az adatok visszafejtése lehetséges, ezek azonban roppan hosszadalmas és költséges megoldások, így még akkor is, ha nagy érvágás, költséghatékonyabbnak tűnhet elengedni ezt az adatbázist és nekilátni egy új építésének.

A megfelelő megoldás az adatmentés. Ha rendszeres a biztonsági mentés, akkor ennek a szituációnak a végkimenete egy egyszerű helyreállítás, a munka pedig különösebb fennakadás nélkül folytatódhat tovább.

Az adatmentés fontossága?

Ha egy cég nem szentel kellő figyelmet annak, hogy gondosan mentese az adatokat, akkor előbb-utóbb megtapasztalja majd, hogy milyen elveszíteni egy olyan dokumentumot, adatbázist, amiben rengeteg munka, idő és energia van. Szinte bármikor bekövetkezhet az adatvesztés. Ennek hátterében például a következő tényezők állhatnak:

  • adathordozó sérülése,
  • adathordozó megsemmisülése,
  • adathordozó elvesztése, ellopása,
  • emberi hiba, véletlen törlés,
  • hacker támadás.

Az adatvesztés az otthoni felhasználók számára is igen sok kellemetlenséget okozhat, a vállalati szegmens esetén azonban akár végzetes is lehet. Ha például olyan adatbázis sérül meg, ami a cég mindennapi működéséhez nélkülözhetetlen, akkor nincs más hátra, a helyreállításig, ami akár hónapokba is telhet, fel kell függeszteni a munkát, arról nem is beszélve, hogy a költségek a helyreállítás esetén igen magasra rúghatnak. Ez akkora bevételkiesés, hogy akár csődbe is viheti az üzletet. Túlzónak tűnhet a példa, statisztikák szerint azonban igenis valós: egy nagyobb adatvesztést a cégek 70%-a nem él túl.

Az adatmentés megoldásai

Külső tárolók

Ez egy igen egyszerű megoldás, ami bizonyos esetekben jól tud működni, főleg kisebb cégeknél, amikor csupán 1-2 ember fér hozzá az adott dokumentumhoz, adatbázishoz. Maga mentés lehet manuális, de különféle automatizációkat is be lehet építeni.

NAS

Az adatmentés megvalósítható Hálózathoz Csatlakoztatott Tároló eszköz, vagyis NAS segítségével is. Ez egy speciális számítógép, ami a helyi hálózathoz kapcsolódik és egy szoftver telepítését követően végezhető el segítségével a biztonsági másolat készítése.

Felhőszolgáltatás

Az adatokat biztonságban tudhatjuk felhőszolgáltatás segítségével is. Ennek előnye, hogy igen egyszerű és nagyszerű megoldás, költséghatékony, arról nem is beszélve, hogy bárki, akinek jogosultsága van, hozzáférhet a biztonsági mentéshez, ami a távoli munkavégzés korában hatalmas érték.

A felhőszolgáltatás komplexebb megoldásai valós idejű mentésre is képesek, így az adatmentés folyamatos és azonnali, annak az esélye pedig, hogy adatot vesztünk szinte minimális. Mindez a cégek számára nem is jelent akkora kiadást, hogy ne érné meg ebbe invesztálni.

Mivel az ördög sosem alszik, így tételezzük fel, hogy a felhőszolgáltatás működésében is lehetnek fennakadások. Ennek tudatában a legfontosabb adatok, nagyobb adatállományok esetén célszerű lehet NAS-alapú adatmentést is végezni.

Az adatmentést nem szabad sokadlagos kérdésként kezelni, hiszen akár a cég növekedése, szélsőséges esetben a léte múlhat azon, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges adatok. Az adatvesztés óriás érvágás, így érdemes felkészülni offline vagy online adatmentéssel a legrosszabbra is. Az offline adatmentés egy hagyományos megoldás, ebben az esetben azonban számolni kell az adathordozó meghibásodásával, elvesztésével. Az online biztonsági mentések ezért ennél egyel korszerűbbnek mondhatók.

Tudd biztonságban a vállalkozásodat és a legfontosabb adatokat. Kíváncsi vagy hogyan? A SERCO segít ebben!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!

Mely területeken lehetünk segítségére?


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.