2021. április 15.

Ez történt a SERCO alapításának évében, 1983-ban a számítástechnikában

Ez történt a SERCO alapításának évében, 1983-ban a számítástechnikában

Amikor nemrég megújítottuk-felfrissítettük honlapunk tartalmát és kinézetét, felfedeztük: 2021-ben belépünk a cég 38. évébe. Ezt a sok időt úgy töltöttük el az informatikában, hogy együtt nőttünk, változtunk, okosodtunk a minket körülvevő eszközökkel és lehetőségekkel. Éppen ezért arra gondoltunk, érdemes visszatekinteni a SERCO születési évére. Blogbejegyzésünkben tehát röviden bemutatjuk, milyen fontos események történtek a számítástechnika területén 1983-ban. Bekapcsoljuk az időgépet!

Színre lép az Apple
Természetesen nem a ’80-as években kezdődött a történet, de ekkor egyre gyorsabban követték egymást a fejlesztések. 1981-ben például már az IBM előállt az IBM Personal Computerrel. A Microsoft BASIC-kel és választható operációs rendszerrel kapható gép monokróm monitorral rendelkezett – ami így is jobbnak bizonyult, mint az előtte megszületett Apple II. Az IBM masinájának hatalmas előnyt jelentett, hogy szövegszerkesztővel, ügyviteli és játékprogramokkal, valamint egy kezdetleges táblázatkezelővel látták el. 1982-ben a TIME magazin ezt a számítógépet választotta meg „1983 gépének” (Machine of the Year), amelyhez ilyen promóciós videók kerültek VHS-re. De a következő év egy még nagyobb szereplőt hívott porondra: az Apple új termékét.

A néhai, legendás Steve Jobs egykori cége már az 1980-as évek elején újítónak számított. Pontosan 1983-ban mutatták be a Lisa nevet viselő személyi számítógépet. Ennek különlegessége az volt, hogy a felhasználók már grafikus felületen kommunikálhattak a számítógéppel. Ezzel megkönnyítették az emberek életét, és az operációs rendszerek történetében az esztétikai megjelenés is fontossá vált. Az akkor hatalmasnak számító 1 megabájtos RAM-jával, 12 inches átmérőjű, még fekete-fehér monitorjával és hajlékonylemez-beolvasójával a Lisa nehézsúlyú versenyzőként lépett piacra, de drágasága (10 000 dolláros ára) miatt nem lett kereskedelmi sikere. Az Apple csak egy év múlva tudott áttörést és világraszóló hírnevet szerezni az új Macintosh-sal.

A klónok támadása
Még mindig 1983-ban járunk. A személyi számítógépek elterjedésében egyre több vállalkozás kezdett fantáziát látni. Közülük is kiemelkedett a Compaq, amely hordozható, az IBM PC-vel százszázalékosan kompatibilis géppel rukkolt elő. Az egyébként közmondásosan nehéz gép 1986-ra a 100 legnagyobb számítógép-gyártó listájára repítette a Compaq-ot.
Apropó, hordozható számítógép: egy kis cég legyártotta a világ első laptop-szerűségét, a Model 100 nevű gépet, amelynél a billentyűzet nagyobb helyet foglalt el, mint maga a képernyő.

Picipuha, de hamarosan letarolja a világot
1980-ban az IBM floridai vállalata nagy bajba került: úgy tűnt, hogy kifutnak a határidőből, és nem lesz kész a saját szoftverjük. Kétségbeesésükben a cégen kívül kezdtek el tárgyalásokat folytatni egy lehetséges beszállítóval, akit nem béklyóz meg a nagy IBM belső struktúrája. Végül egy kis cég, a nevében is pici (Micro + Soft) 16 bites rendszerére esett a választás. A PC-DOS névre keresztelt rendszert azután a Microsoft MS-DOS néven árulhatta legálisan, de emellett még egy vasat tartott a tűzben. Ugyancsak az 1983-as év újdonságai közé tartozott ugyanis a legelső Word szövegszerkesztő – leánykori nevén: Multi-Tool Word – hivatalos bejelentése. Az akkor novemberi szakmai PC World magazinban egyedülálló marketingfogásként a cég 450 000 darab magazinba egy-egy, a programot tartalmazó lemezt rakott bele. A történet folytatása ismert: bár egy darabig még versenyben volt a Wordperfect is, a Windows alatt működő Word lett a szövegszerkesztés egyeduralkodó alkalmazása.

Adatokat akarunk tárolni
Habár az informatika világtörténelmében sokáig a szalagos háttértárolók uralkodtak, hamar megjelentek a trónkövetelők, amelyek házi használatra készültek. 1983-ban például a gigászi, 550 megabájtnyi adatmennyiséget tárolni képes, kerek CD mutatkozott be, amelyet előző évben közösen fejlesztett a holland Phillips és a japán Sony. A pendrive-ok és kicsivel később a felhő alapú adattárolók megjelenéséig tartott a CD aranykora.
Szintén ebben az évben láthatta a nagyközönség a Bernoulli Box-ot, amely tulajdonképpen egy korai cserélhető hard disk technológiát jelentett. A cartridge-ekkel működő rendszerben 5 és 230 megabájtnyi adatot lehetett megmozgatni.
Érdekesség, de a zene hamar megjelent adatként: 1983-ban, az első, Észak-Amerikai Zeneipari Gyártók által megrendezett kiállításon mutatkozott be a MIDI, vagyis a Musical Instrument Digital Interface. A Los Angeles-i közönség láthatta-hallhatta először azt a megoldást, amellyel számítógépeket és elektronikus hangszereket, például szintetizátorokat lehetett egymással összekapcsolni.

Ahogy a számítástechnikának, úgy nekünk is nagy múltunk van – de a jövő felé tartunk.
Kíváncsian és állandó tanulási vággyal felvértezve várjuk, hogy a legújabb eszközöknek és technológiáknak is a mesterei lehessünk. Ezt csináljuk már 37 éve.

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.