Skip to main content
2022. december 05

IT outsourcing: mit hoz 2023?

A technológia világa elképesztő tempóban változik. Ez a trend évről évre erősödik, a fejlesztőknek, az IT outsourcing cégeknek egyszerűen muszáj lépést tartani, ha nem akarnak lemaradni. Összegyűjtöttük, hogy mik lesznek az IT outsourcing trendek 2023-ban!

A globális változások és a technológiai fejlődés arra késztetik az IT területet, hogy újabb és újabb megoldásokkal álljon elő. Ez egy roppant pezsgő, vibráló terület, aminek előrehaladását egyfelől maga a szakma generálja, másfelől pedig az ügyféligények. Ahogy a technológia egyre inkább átitatja az életünk minden területét, úgy nő túl a fejlesztések és az üzemeltetés feladata a cégeken. A legkézenfekvőbb megoldás az IT outsourcing, vagyis IT kiszervezés. Ez egy IT szolgáltatás, melynek lényege, hogy a megbízó részben vagy egészben az informatikai outsourcing keretén belül egy külsős cégre bízza a fejlesztés, az IT üzemeltetés, az IT funkciók bővítésének feladatát. A függetlenség, a más cégekkel kooperálás elutasítása ma már nem működik, a világ rájött arra, hogy hatékonyabb, ha bizonyos tevékenységeket a profikra bíz. Ezen alapul az IT kiszervezés.

Az IT outsourcing tehát egyre nagyobb teret nyer, lényeges azonban látni, hogy csak azok a cégek kaphatnak megbízásokat, akik megfelelő és friss tudással rendelkeznek. Ehhez tisztában kell lenni a trendekkel.

Összegyűjtöttük ebben a blogposztban, hogy mire számíthatunk a következő évben!

IT outsourcing trendek 2023-ban

A legnépszerűbb technológiák

Azok a fejlesztő cégek tudnak talpon maradni és az élre törni, akik ismerik az új technológiai megoldásokat, tudják mi kell az ügyfeleknek, milyen fejlesztések iránt nagy a kereslet. Ilyen például a blockchain, a mesterséges intelligencia (AI – Artificial Intelligence), a gépi tanulás, a dolgok internete (IoT), a virtuális és kiterjesztett valóság (AR és VR), az RPA (robotizált folyamatautomatizálás), a felhőszolgáltatások, az adatbiztonság, a kiberbűnözés, az e-kereskedelem és a kereskedelem automatizálása, illetve nem utolsó sorban a távmunka feltételeinek megteremtése.

Ezek azok a területek, amelyeket a fejlesztőknek alaposan ismerni kell és megfelelő tapasztalattal kell rendelkezniük.

Üzleti intelligencia iránti igény

Az üzleti intelligencia sokak szerint az egyetlen út, ha versenyképesek szeretnének maradni. Tény azonban, hogy ez egy specializált tudás, amivel egy átlag informatikai részleg nem biztos, hogy tud mit kezdeni. Az analitika kiszervezésével sokkal pontosabban és gyorsabban lehet adatokhoz hozzájutni, ami a versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Segítség a digitalizáció területén

Minden valamirevaló cég a digitalizációra törekszik, hiszen a technológia a fejlődés záloga. Gyakran azonban ezen a területen a cégek iránymutatásra szorulnak, amit egy profi IT szolgáltató képes megadni.

Nearshore

Az IT outsourcing egyik virágzó trendje lesz 2023-ban a nearshore kiteljesedése. Ennek lényege, hogy a cég egy szomszédos országban található céggel kooperál. A nearshore alapfeltétele az időzónák és a kulturális különbségek áthidalása. Segítségével vérprofi emberekre lehet lecsapni és sokszor még ár tekintetében is kedvezőbb.

Specializált tudás és piacismeret kell

Egyre inkább fontossá válik, hogy a fejlesztő cég mennyire van tisztában azzal a piaccal, amire a szoftver készül. Nem mindegy, hogy az egészségügy vagy a fintech területén kell helytállnia a programnak. Ezt az elvet követve kialakulhatnak specializációk, amik sok esetben a hatékonyabb munkát segíti elő.

Gyors alkalmazkodás

A modern világ jellemzője a dinamizmus, a folytonos változás. Ez azt is jelenti, hogy az IT kiszervezés csak akkor tud megfelelően működni, ha megvan a kellő rugalmasság és gyors alkalmazkodóképesség mind a fejlesztői, mind pedig a megrendelői oldalon. A fejlesztő csapatnak rugalmasan kell idomulni a megbízó igényeihez, a körülményekhez, ez alapfeltétele a gördülékeny munkának. Flexibilitás kell azonban ahhoz is, hogy a szoftverkövetelményeknek és a fogyasztói igényeknek megfelelően változtatni tudjanak a programozók a szoftveren.

Kisebbek is kiszerveznek

Sokan úgy gondolják, hogy a kiszervezés csak és kizárólag a nagyok terepe. Valójában azonban a kisebb szereplők, akár a startupok számára is elérhető megoldás. Az outsourcing segítségével költségeket lehet megtakarítani, nem kell fenntartani fix munkavállalókat a feladatok elvégzésére.

Hosszú távú együttműködésre törekvés

Mindkét fél számára az az előnyös megoldás, ha a fejlesztő és a megbízó között kialakult kapcsolat hosszú távú. Sokkal egyszerűbb és tisztább a helyzet, ha egyetlen cég felel egy projektért, így nyomon tudja követni annak változásait, fejlődését.

Kelet-Közép-Európa előnye

Statisztikák igazolják, hogy Kelet-Közép-Európa meglehetősen erős a kiszervezés területén. Ennek oka, hogy kedvező a környezet, az alkalmazottak bérei alacsonyabbak, vannak képzett szakemberek, akik tisztában vannak a modern technológiai megoldásokkal.

A SERCO partner az IT outsourcingban. Ismerje meg, milyen szolgáltatásokat kínálunk!

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.