Virtualizáció

Korszerű és kézenfekvő megoldások az erőforrások kihasználtságának optimalizálására.

Napjainkban az üzleti világ legnagyobb kihívásai közé tartozik a hatékonyság- és az erőforrások kihasználásának növelése. A virtualizáció jelenleg a leghatékonyabb módszer, mely lehetővé teszi a karbantartásra fordított idő és az energiafogyasztás redukálását. Mindeközben jelentősen növeli az informatikai rendszer rendelkezésre állási idejét, és biztosítja a változásokhoz való megbízható, rugalmas és gyors alkalmazkodást.

 

A virtualizáció széles skálán alkalmazható mind szerver, mind desktop oldalon. Vmware (ESX) és Microsoft (Hyper-V) alapokon nyugvó szolgáltatásokból állítjuk össze az Ügyfeleink igényeihez, meglévő rendszeréhez legjobban illeszkedő, a hosszú távú célok realizálását leginkább szolgáló megoldást.

 

 
 
 

 

Vmware ESX

 

 

A Vmware ESX egy saját rendszermagra épül – az operációs rendszer alapja (magja), amely felelős a hardver erőforrásainak kezeléséért. Közvetlenül egy hardveren fut, éppen ezért nincs szükség külön operációs rendszerre.

 

Típusai

  • Szervervirtualizáció
    • A szervervirtualizáció lehetővé teszi több operációs rendszer futtatását egyetlen fizikai kiszolgálón.
  • Hálózati virtualizáció
    • A hálózati virtualizáció lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy egy virtuális hálózaton fussanak úgy, mintha az egy fizikai hálózat lenne. Ez nagyobb működési előnyökkel és az összes hardver függetlenségével jár.
  • Asztali (desktop) virtualizáció
    • Az asztali számítógépek kezelt szolgáltatásként történő telepítése lehetővé teszi az informatikai szervezetek számára, hogy gyorsabban reagáljanak a munkahelyi szükségletekre és a felmerülő lehetőségekre.

 

Microsoft Hyper-V

 

 

A Hyper-V hálózatvirtualizálás „virtuális hálózatokat” tesz elérhetővé a virtuális gépek számára. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a kiszolgáló virtualizálás (hypervizor) „virtuális gépeket” biztosít az operációs rendszernek. A hálózatvirtualizálás leválasztja a virtuális hálózatokat a fizikai hálózati infrastruktúráról, és megszünteti a VLAN és a hierarchikus IP-cím hozzárendelés korlátozásait a virtuális gépek kiosztásakor. A rugalmasságnak köszönhetően az ügyfelek könnyen térhetnek át IaaS-felhőkre. A szolgáltatók és az adatközpontok rendszergazdái pedig hatékonyan kezelhetik az infrastruktúrát, miközben megmaradnak a szükséges, több-bérlős elkülönítések, a biztonsági követelmények és az átfedő virtuális gépek IP-címeinek támogatása.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Jogosan merülhet fel az új technikai megoldások bevezetése kapcsán az aggodalom a magas beruházási költségekkel kapcsolatban. Érdemes ezt az összeget összehasonlítani a vállalat informatikai rendszerének leállása miatti bevételkieséssel. A beruházás könnyítése érdekében számtalan futamidejű és típusú pénzügyi konstrukciót tudunk biztosítani, melyeket az egyedi igények ismeretében dolgozunk ki Ügyfeleink részére.

 

Az informatikával foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a virtualizált rendszerek és alkalmazások által nyújtott előnyök jelentősek, azonban annak meghatározása, hogy mikor, mit és hogyan érdemes vagy szabad virtualizálni, már bonyolult kérdés. Ezért minden esetben személyre  szabott  javaslatokkal  szolgálunk az info@serco.hu e-mail  címre érkező megkeresésekre vonatkozóan.