2021. július 15

Magyar felhő szolgáltatás

Előző cikkünkben már bemutattuk, milyen előnyökkel járnak a biztonságos felhőszolgáltatások. Az általánosság mellett viszont érdemes a gyakorlatot is megnézni. Maradjunk a saját kaptafánknál: milyen itthon a felhő alapú szolgáltatások helyzete?

A felhő megoldások hazai térnyerése

A külföldi trendeket jól ismerjük. A világ a pandémia és a kötelezően elrendelt távmunka / home office következtében a felhőbe költözött – legalábbis infrastrukturálisan. Egyfelől Zoom, Teams, Skype, másfelől Netflix és társai lettek a hétköznapi élet fontos részei. De ezek mind-mind külföldi vállalatok külföldi felhőszolgáltatókkal. Mi a helyzet Magyarországon?

Nos, a jó hír az, hogy nálunk is dinamikus a bővülés. Az IDC idevágó jelentése, a Hungary Cloud Services Market 2020-2024 Forecast and 2019 Analysis szerint a magyar felhő piac a járvány eddigi időszakában összesen évi 20 százalék feletti ütemben nőtt, és a további időszakot is figyelembe véve előreláthatóan évente átlagosan 15 százalékkal fog bővülni. Most a felhő alapú IT-szolgáltatások már a hazai nagyvállalati szektor 30 százalékában megtalálhatóak, mintegy 72 ezer szervezetet felölve.

Nem kell a szomszédba menni egy kis architektúráért

Saját tárhely ma már bárki rendelkezésére állhat, aki vállalkozását tehermentesíteni szeretné a helyhez való kötöttségtől, de ugyanakkor tervezhető költségekkel kalkulálna. Szolgáltatók hada versenyzik az IT-döntéshozók kegyeiért, amelyek különböző színvonalú cloud, azaz felhő szolgáltatásokkal várják az ügyfelek rohamát.

Igen ám, de egyelőre szó sincs rohamról. Bár a 2020-as váratlan év gyors reagálásra, esetenként komplett informatikai rendszerek felülvizsgálatára, váltására kényszerített sok cégvezetőt, ez még nem volt elég a teljes fordulathoz. Úgy tűnik ugyanis, hogy a magyar kkv-k, mikrovállalkozások minimális része használ felhő szolgáltatást. További, az elterjedés előtt álló akadály, hogy rengeteg kisebb magyar cég értelemszerűen nem alkalmaz dedikált IT munkatársat, aki így a technológiai változások cégen belüli motorja lehetne.

A bizalom kérdése

A felhő bevezetése minden területen nagyfokú bizalmat vár el a vezetőktől. Új technológiáról van szó, amelyre nem egészen érvényesek a régi játékszabályok, az új mechanizmusok és szabályozók közepette olyan felhő szolgáltatásban utazó cégekre van szükség, akik igazi partnerei a felhő felé tartó vállalkozásoknak.
Ékes példa erre mindaz, ami a hazai bankszektorban történt a felhő körül.

Esettanulmány: felhőben a magyar bankok

A felügyeleti szerv, a Magyar Nemzeti Bank egy, 2019. május 1-jétől életbe lépő ajánlást dolgozott ki. Ennek volt célja a hazai bankok számára a felhőtechnológiai bevezetéséhez gyakorlati, jogi, szervezeti útmutató átadása. Az ajánlás azt is tartalmazta, hogyan kell a pénzintézeteknek megfelelni a jogszabályok elvárásainak.

A pénzügyi szektor amúgy is a legmagasabb biztonságot megcélzó terület. A felhő megjelenésével ezt az újabb működési módot kellett technológiai, műszaki, biztonsági és adatvédelmi szempontból felkészíteni. Az iparág ráadásul jó példa arra is, hogy a folyamatos fintech típusú fejlesztéseknek is a felhő lesz a megfelelő alapja.

Ma elmondható, hogy a bankszektorban az akár egy évnél is több időt is átfogó tervezési időszakot sikeres kiépítés követte. Ugyan miért lenne ez másképp a kisvállalkozói szektorban?

Konklúzió

Magyarországon adott a szakmai háttér, hogy az online futtatható alkalmazások számára gyors és elérhető felhő megoldásokat találjanak a megbízók. Nincs olyan nagy felhőszolgáltató, amelyet ne lehetne becsatornázni bármilyen vállalkozás tevékenységébe. Az Amazon AWS vagy a Microsoft Azure felhője késlekedés nélkül használható. Ezen kívül természetesen számos magyar cég saját tárhelyet, esetenként ingyenes szolgáltatásokat kínál megrendelői számára.

Csak elhatározás, bizalom kérdése az egész – egy régóta piacon lévő cég esetén persze könnyű belevágni, hiszen ezen keresztül optimális IT-infrastruktúrát, biztos kezekben lévő tárhelyet kapunk.

Rendszergazda szolgáltatás a Serco-tól

Cikkeink a felhő szolgáltatásról:

Felhő szolgáltatás előnyei
Felhő szolgáltatás: 6 tévhit a nagyvilágból
Felhő szolgáltatás cégeknek: a kihagyhatatlan technológia
Felhő-munkás kerestetik: hogyan költözzünk felhő, ha nincs hozzá szakember
Privát felhő, saját célokra
Hibrid felhő: egy kis ez, egy kis az

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!

Mely területeken lehetünk segítségére?


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.