Skip to main content
2023. június 14

Spóroljon azzal, hogy jó rendszergazdát választ!

A takarékoskodás nemcsak a háztartásokban jelent óriási kihívást, hanem a cégek számára is. Nehéz a beidegződéseket, rossz szokásokat megváltoztatni, pedig sokszor már egy kis odafigyeléssel is érezhető, látványos eredményeket lehet elérni. Így van ez az informatikai eszközök esetében is. Hogyan segíthet a rendszergazda abban, hogy a környezetvédelem szempontjai érvényre jussanak és a vállalati informatika költségein spórolni tudjunk? Erről szól ez a blogposzt!

A rendszergazda, a rendszerüzemeltető olyan IT szolgáltatást nyújt, amelynek köszönhetően felépül és működik egy jól összeállított vállalati informatika, ami teljes mértékben kiszolgálja a cég igényeit. Egy ilyen IT környezet kiépítése és fenntartása jelentős összegeket emészt fel. A mai energiaárak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire hatékony a rendszer és mennyit fogyasztanak az informatikai eszközök, arról nem is beszélve, hogy mekkora terhet rónak a környezetre. Egy profi rendszergazda ezeket a szempontokat is szem előtt tartja!

Nézzük, hogyan spórolhatunk, ha olyan rendszergazda mellett döntünk, aki a zöld irányvonalat képviseli?

Milyen egy ”zöld” rendszergazda és hogyan tud nekünk pénzt megspórolni?

Zöld szemléletet képvisel

Egy haladó gondolkodású rendszergazda nem a megszokott sémák szerint gondolkodik. A szempontrendszerét ugyanis kibővítette egy igen hasznos ponttal, ez pedig nem más, mint a környezetvédelem. A „zöld” rendszergazda a teljesítmények mellett azt is figyeli, hogy milyen környezetbarát megoldásokat lehetne bevezetni és ezzel hogyan lehetne lefaragni a költségekből. Megesik, hogy olykor alapjaiban kell átgondolni a rendszert, de nagyon sokszor apró változtatások is elegendők. A profi szakember a skála mindkét végpontján tud hasznos ötletekkel szolgálni.

Optimalizál

Rengeteget lehet spórolni csak azzal, ha a környezetbarát informatika alapelveit érvényre juttatjuk. Ezek közül az egyik, hogy igyekszünk optimalizálni, a másik pedig, hogy amennyire csak lehet, kitolni az eszközök élettartamát. Előbbi arra vonatkozik, hogy csak akkora rendszert üzemeltessünk, amire valóban szükség van, és kerüljük a túlságosan nagy, drága, felesleges eszközök beszerzését. Lényeges az is, hogy ha egy berendezés működése akadozik, akkor ne az legyen az első gondolat, hogy meg kell szabadulni tőle. Érdemes átgondolni, hogy nem lehet-e rajta segíteni karbantartással, szervizeléssel, esetleg bővítéssel. Ezzel támogathatjuk az eszközök élettartamának növekedését és kitolhatjuk azt az időpontot, amikor már nem lehet elkerülni a vásárlást.

Megfelelő eszközöket választ

Ahogy írtuk, lényeges, hogy a rendszergazda tisztában legyen azzal, hogy mekkora teljesítményre van szükség. Ennek tudatában tudja majd kiválasztani a megfelelő eszközöket is. Mire kell ügyelni? Figyelni kell a gépek teljesítményét, várható élettartamát és nem utolsó sorban a fogyasztását is. A modern gépeken például már van alvó mód, ami lényegesen takarékosabb, mint a normál üzem. Az energiatakarékos, optimalizált rendszernek köszönhetően akár egyharmaddal csökkenhet a fogyasztás!

Átvezet a felhőbe

A felhő alapú megoldások környezetbarát IT hátteret biztosíthatnak. Ezeket a szerverparkokat a legtöbb esetben környezetbarát energiával táplálják, ráadásul a felhő alapú megoldásoknak nincs csomagolásuk, nincs fizikai termék, nem kell őket szállítani. Használatuk pedig lehetővé teszi az online kollaborációt, amely csakugyan hozzásegíthet az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

Gondoskodik az újrahasznosításról

A nem használt, meghibásodott, elavult informatikai eszközöket célszerű kivezetni a vállalatból. Ez történhet oly módon, hogy keresünk neki egy „civil” felhasználási módot, például ha még használható állapotú, akkor el lehet adományozni oktatási célokra. Ha pedig már nem alkalmas erre, akkor gondoskodni kell az elektronikai hulladék megfelelő elhelyezéséről.

Edukálja a kollégákat

A feketeöves „zöld” rendszergazda nemcsak arra ügyel, hogy elvégezze a házi feladatát, hanem arra is, hogy a kollégákat is segítse abban, hogy a környezetbarát szemléletet integrálják a mindennapjaikba. Nem is gondolnánk, hogy mennyi energiát spórolhatunk azzal, ha figyelünk arra, hogy a meetingek, az ebédszünet alatt alvó módba tegyük a gépünket! A rendszergazda oktatások formájában felhívja ezekre a tippekre a figyelmet.

Döntsön az IT outsourcing mellett, és segítünk, hogy az IT üzemeltetéssel a spórolás útjára léphess! Tudjon meg többet a SERCO rendszergazda szolgáltatásáról!