Skip to main content

AC (Váltakozó áram)

Az AC (Alternating Current), vagy váltakozó áram, egy olyan elektromos áram típus, amelynek iránya és nagysága időben periodikusan változik, ellentétben az egyenárammal (DC, Direct Current), amely állandó irányban és nagyságban folyik. A váltakozó áram az elektromos energiát szállító rendszerek standardja a világ szinte minden részén, mivel az AC energiát hatékonyabban lehet átvinni nagy távolságokra, és a feszültsége egyszerűen növelhető vagy csökkenthető transzformátorokkal.

A váltakozó áram előnyeit Nikola Tesla szabadalmai és Michael Faraday elektromágneses indukcióra vonatkozó munkája tette világossá a 19. század végén. Az AC rendszereket George Westinghouse és más mérnökök továbbfejlesztették, ez végül az AC győzelméhez vezetett a híres "áramháborúban" az egyenáramot (DC) preferáló Thomas Edisonnal szemben.

Az AC áram használata lehetővé teszi elektronikus eszközeink, például háztartási gépeink üzemelését, a világítás biztosítását és a számítógépek áramellátását, valamint az elektromos hálózatokon keresztüli a hosszú távú energiaszállítást. Magyarországon, mint az Európai Unióban és a világ nagy részén, a standard váltakozó áram frekvencia 50 Hz, míg Észak-Amerikában és egyes más régiókban 60 Hz-es frekvenciát használnak.