Skip to main content

Cloud Computing

A felhőszámítástechnika vagy cloud computing egy olyan informatikai szolgáltatás modell, amely lehetővé teszi az erőforrások (számítási kapacitás, tárhely, alkalmazások és egyéb szolgáltatások) gyors elérését az interneten keresztül egy központi szolgáltató segítségével. Ez a modell engedi a felhasználóknak, hogy a fizikai hardverek és az infrastruktúra közvetlen kezelése nélkül használják és érjék el az informatikai erőforrásokat, ami jelentős rugalmasságot és költséghatékonyságot kínál.

A cloud computing jellemzői:
- Helyfüggetlenség: Az erőforrások bárhol elérhetőek, ahol internetkapcsolat áll rendelkezésre.
- Mérhetőség: Az igénybe vett erőforrások könnyen skálázhatóak az aktuális szükségleteknek megfelelően, akár felfelé, akár lefelé.
- Költséghatékonyság: A felhasználók csak az általuk ténylegesen igénybe vett erőforrásokért fizetnek, ami csökkenti a túlzott kapacitásba való beruházás szükségességét.
- Gyors telepítés: Az új szolgáltatások és erőforrások bevezetése gyorsabb, mint a hagyományos szerver infrastruktúrával.

Cloud computing modelljei:
- Infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS): Virtuális számítási erőforrások, mint virtuális gépek, tárhely és hálózatok elérhetőek a felhasználó számára.
- Platform mint szolgáltatás (PaaS): Olyan környezet, amely fejlesztőknek nyújt platformot alkalmazások fejlesztésére, tesztelésére, üzembe helyezésére és kezelésére.
- Szoftver mint szolgáltatás (SaaS): Az alkalmazásokat a szolgáltató hosztolja és az interneten keresztül kínálja felhasználóknak, általában előfizetéses modellel.

A cloud computing előnyei és kihívásai:

Előnyök:
- Rugalmasság és skálázhatóság.
- A kezdeti befektetési költségek csökkenése.
- Folyamatos frissítések és karbantartás a szolgáltató részéről.

Kihívások:
- Adatvédelmi és biztonsági kérdések.
- Függőség a szolgáltatóktól és az internetkapcsolattól.
- Bizonyos esetekben előforduló teljesítmény-korlátozások.

A felhőszámítástechnikának köszönhetően a vállalatok és magánfelhasználók széles körű informatikai erőforrásokhoz férhetnek hozzá anélkül, hogy jelentős előzetes beruházásra lenne szükségük, ezáltal lehetővé téve a gyors skálázást és az üzleti rugalmasság növelését.