Skip to main content

Computer Room Air Conditioner (CRAG)

A computer room air conditioner (CRAC) egységek kifejezetten adatközpontok és számítógépes szervertermek környezeti feltételeinek szabályozására szolgálnak. Ezek az eszközök biztosítják a hűtést, a páratartalom szabályozását, és általában a levegő tisztaságának fenntartását is, ami elengedhetetlen a kritikus informatikai berendezések megbízható működéséhez.

A CRAC egységek jellemzői:
- Precíziós Hűtés: A CRAC egységek képesek folyamatosan, nagy pontossággal szabályozni a szervertermek hőmérsékletét és páratartalmát, ellentétben a hagyományos légkondicionáló rendszerekkel, amelyek általános lakó- vagy irodai környezetre vannak tervezve.
- Energiahatékonyság: Sok modern CRAC modell tartalmaz energiatakarékos funkciókat, mint például változtatható sebességű ventilátorok és kompresszorok, hogy optimalizálják az energiafelhasználást a különböző terhelési körülmények között.
- Integrált párátlanítás: A megfelelő páratartalom fenntartása kulcsfontosságú a statikus elektromosság felhalmozódásának elkerüléséhez, ami károsíthatja az elektronikai komponenseket. A CRAC egységek szabályozzák a levegő páratartalmát egy optimális szinten.
- Levegő cirkuláció és szűrés: A CRAC egységek segítik a levegő folyamatos cirkulációját a szervertermekben, miközben megszűrik a port és más szennyeződéseket, ami létfontosságú a központi feldolgozó egységek (CPU-k) és egyéb IT berendezések hűtéséhez és tisztaságának fenntartásához.

A CRAC egységek elengedhetetlenek a modern adatközpontok és szervertermek hatékony és megbízható működéséhez, mivel biztosítják a kritikus IT infrastruktúra helyes környezeti feltételeit.