Skip to main content

Csomópont (Node)

A csomópont (node) egy adatszerkezet alapvető egysége, mint például egy láncolt lista vagy egy fa adatszerkezet. A hálózatépítés területén a csomópont bármi lehet, ami képes információ küldésére, fogadására vagy továbbítására egy kommunikációs csatornán keresztül.

Adatszerkezetekben:
- Láncolt listák: A láncolt listákban minden csomópont tartalmazza az adatot és a következő csomópontra mutató hivatkozást, lehetővé téve az elemek dinamikus hozzáadását és eltávolítását.
- Fák: Fában minden csomópontnak lehetnek gyermekcsomópontjai, amelyek aztán további csomópontokat bonthatnak ki, így kialakítva egy hierarchikus struktúrát.

Hálózatokban:
- Számítógépek: Egy hálózaton belül a számítógépek csomópontként funkcionálnak, amelyek adatcsomagokat küldenek és fogadnak.
- Routerek és kapcsolók: Ezek az eszközök hálózati csomópontokként szolgálnak, irányítva és továbbítva az adatforgalmat a hálózat különböző részei között.
- Végpontok: Olyan eszközök, mint a mobiltelefonok, táblagépek és IoT (Internet of Things, azaz Dolgok Internete) eszközök, szintén csomópontokként működnek egy hálózaton belül.

A csomópontok kulcsfontosságú szerepet játszanak az adatok strukturálásában, az adatszerkezetekben, valamint az információáramlásban hálózatokon belül, lehetővé téve az adatátvitelt és a kommunikációt.