Skip to main content

Duplex

A duplex adatkommunikáció az adatok kétirányú továbbításának képességére utal. Ez a kommunikációs mód kétféle lehet: teljes duplex (full duplex) és fél duplex (half duplex).

Teljes duplex (Full Duplex):
A teljes duplex rendszerekben a kommunikáció mindkét irányban egyidejűleg történik, ami azt jelenti, hogy az adatokat egyszerre lehet küldeni és fogadni. Ez hasonló ahhoz, mint egy telefonbeszélgetés, ahol a felek egyszerre beszélhetnek és hallgathatják egymást anélkül, hogy meg kellene várni, hogy a másik fél befejezze. A teljes duplex kommunikáció lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb adatátvitelt, mivel nincs szükség arra, hogy a rendszer váltson a küldés és fogadás között.

Fél duplex (Half Duplex):
A fél duplex rendszerekben az adatkommunikáció mindkét irányban történik, de nem egyidejűleg. Az adatokat tehát küldeni és fogadni lehet, de csak egymás után. Ez olyan, mint egy rádió kommunikáció vagy walkie-talkie esetén, ahol csak az egyik fél beszélhet egyszerre, míg a másiknak várnia kell, amíg befejeződik az átvitel, mielőtt válaszolni tudna. A fél duplex kommunikáció egyszerűbb és gyakran olcsóbb megoldást nyújt, azonban lassabb, mint a teljes duplex, mivel a kommunikációs csatornákat meg kell osztani a küldés és fogadás között.

Alkalmazási területek:
- Hálózati kommunikáció: Ethernet és WIFI hálózatok többnyire teljes duplex módban működnek, lehetővé téve az adatok zökkenőmentes áramlását.
- Walkie-talkie és egyéb rádiókommunikáció: Ezek általában fél duplex módban működnek, ahol a felhasználóknak váltaniuk kell a beszéd és a hallgatás között.

A duplex kommunikációs mód kiválasztása függ a konkrét alkalmazási forgatókönyvtől és az adatátviteli igényektől. Míg a teljes duplex rendszerek javítják a kommunikációs hatékonyságot és csökkentik a késleltetést, a fél duplex rendszerek kevesebb erőforrást igényelnek és gyakran egyszerűbbek a beállításuk.