Skip to main content

Elérhetőség (Availability)

Az "Elérhetőség" (adatközpontok kontextusában) azt a mértéket jelenti, hogy egy rendszer mennyi időt tölt működő és hozzáférhető állapotban. Ez létfontosságú az állandó, megszakítás nélküli szolgáltatások fenntartásához.

Elérhetőség jelentősége az adatközpontokban:
Az adatközpontokban az elérhetőség kiemelten fontos, mivel ezek a létesítmények gyakran kulcsfontosságú informatikai szolgáltatásokat, például webtárhelyet, az alkalmazások futtatását és adattárolást biztosítanak vállalatok és magánszemélyek számára. Az elérhetőség biztosítása érdekében az adatközpontoknak képesnek kell lenniük arra, hogy hatékonyan kezeljék a hardverhibákat, szoftverproblémákat, és ellenálljanak a külső támadásoknak is.

Hogyan biztosítják az adatközpontok az elérhetőséget?
- Redundancia: Az adatközpontok gyakran használnak többszörös redundáns rendszereket, például tartalék generátorokat, UPS (Uninterruptible Power Supply – szünetmentes tápegység) rendszereket és hálózati kapcsolatokat az áramkimaradások és egyéb infrastrukturális hibák kezelésére.
- Felügyelet és karbantartás: A rendszeres felügyelet és proaktív karbantartás segít azonosítani és javítani a potenciális problémákat, mielőtt azok befolyásolnák a szolgáltatások elérhetőségét.
- Katasztrófa-helyreállítási tervek: Az adatközpontok katasztrófa-helyreállítási és üzletmenet-folytonossági tervekkel rendelkeznek az adatvesztés és szolgáltatáskimaradás megelőzése érdekében, váratlan események, például természeti katasztrófák vagy fizikai sérülések esetén.

Az elérhetőség elsődleges mutatója gyakran az SLA (Service Level Agreement – Szolgáltatási Szint Megállapodás), amely meghatározza a vállalt elérhetőségi szintet (például 99,9%-os uptime) és a szolgáltató által ezért vállalt kötelezettségeket. Magas elérhetőségi szintet biztosító adatközpontok kulcsfontosságúak az üzleti tevékenységek folytonosságának és a végfelhasználói elégedettségnek biztosításához.