Skip to main content

Eszközkezelés (Asset Management)

Az eszközkezelés során nyomon követik és kezelik egy adatközpont összes fizikai és virtuális eszközét, a hardverkomponensektől kezdve a szoftverlicencig, biztosítva az erőforrások hatékony felhasználását és a késletek ellenőrzését.

Az eszközkezelés kulcsfontosságú szempontjai:
- Eszköznyilvántartás: Az eszközkezelés magában foglalja a fizikai és virtuális eszközök teljes készletének pontos nyilvántartását, beleértve a szervereket, hálózati eszközöket, tároló eszközöket, szoftver licenceket.
- Gazdálkodás: Az eszközök élettartamának kezelése a beszerzéstől kezdve az elavuláson keresztül a selejtezésig - optimalizálva az eszközök felhasználását és minimalizálva a felesleges befektetéseket.
- Karbantartás és frissítések kezelése: Az eszközkezelési folyamat magában foglalja a szükséges karbantartások, javítások és szoftverfrissítések ütemezését és követését, biztosítva az eszközök optimális működését és biztonságát.
- Licenckezelés: Az eszközkezelés része a szoftver licencek és jogosultságok kezelése is, biztosítva, hogy a szervezet ne sértse meg a szoftverlicencelési feltételeket, és csak a szükséges licencmennyiséget vásárolja meg.

Az eszközkezelés lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy részletes jelentéseket készítsenek az eszközállományuk állapotáról, felhasználásáról és teljesítményéről, segítve ezzel a döntéshozatali folyamatot.

Az eszközkezelés célja az adatközpont erőforrásainak maximális kihasználása, a működtetési költségek csökkentése és a szervezet információs technológiájának átláthatóságának és szabályozhatóságának javítása. Egy hatékony eszközkezelési stratégia biztosítja, hogy a szervezet megfelelően kezelje és kihasználja fizikai és szoftver eszközeit, támogatva ezzel az üzleti célok elérését és a technológiai infrastruktúra fenntarthatóságát.