Skip to main content

3-2-1 Backup szabály

A 3-2-1 biztonsági mentési szabály egy bevált módszertan adataink biztonságának megőrzésére, mely szerint legalább három másolatot kell készíteni az adatainkról: egy elsődleges adathordozón elhelyezett aktív adatkészletet és két további másolatot.

A szabály három fő eleme a következő:
- 3 másolat készítése minden adatról: Az eredeti adatok mellett legalább két biztonsági másolatot kell készíteni, így ha az egyik másolat valamilyen okból károsodik vagy elveszik, további két helyen van esélyünk az adatok helyreállítására.
- 2 különböző médiumon vagy platformon tárolni az adatokat: Ne támaszkodjunk egyetlen technológiára vagy tárolási megoldásra. Ez lehet például egy helyi merevlemez és egy felhőalapú tároló vagy két különböző online szolgáltatás, amik növelik az adatok védelmét a médium-specifikus hibákkal szemben.
- 1 másolat tárolása távoli helyszínen: Legalább az egyik biztonsági mentés legyen távol az eredeti adatoktól, fizikailag elszeparálva, hogy természeti katasztrófák, tűz vagy lopás esetén is fennmaradjon az adatokhoz való hozzáférés. Ez lehet egy másik irodaépület, otthoni tárolás, vagy felhőalapú szolgáltatás másik földrajzi régióban.

Ez a háromszintű megközelítés jelentősen csökkenti az adatvesztés esélyét, és biztosítja, hogy váratlan események esetén is rendelkezésünkre álljanak a lényeges információk.