Skip to main content

Légáramlás-menedzsment (Airflow Management)

A légáramlás-menedzsment (Airflow Management) az adatközpontokban és szervertermekben alkalmazott eljárások és technológiák összessége, amelyek célja a hűtőlevegő hatékony elosztása és a hőtermelő berendezések, mint például a szerverek, tároló rendszerek és hálózati eszközök túlmelegedésének megelőzése. A megfelelő légáramlás-kezelés biztosítja az IT berendezések optimális működési környezetét, javítja az energetikai hatékonyságot és hozzájárul az adatközpontok üzemeltetési költségeinek csökkentéséhez.

Az airflow management fő szempontjai és módszerei:
- Hideg és meleg levegő elválasztása: Az egyik legfontosabb lépés az adatközpontok hűtési hatékonyságának javítására a hideg és a meleg levegő áramlásának elválasztása. Ez akadályozza a két levegőáram keveredését, optimalizálva ezzel a hűtési folyamatot.
- Optimalizált levegőáramlás-tervezés: Az adatközpont tervezési szakaszában kulcsfontosságú a szerverszekrények és a hűtőinfrastruktúra, mint a CRAC/CRAH (Computer Room Air Conditioner/Handler) egységek, helyes elhelyezése és orientációja annak érdekében, hogy a levegő optimálisan áramolhasson az eszközökön keresztül.
- Alagutak és műszaki akadályok: A hideg levegő szándékos irányítása a szerverszekrények előtt, és a meleg levegő elvezetése a mögöttük lévő térbe speciálisan tervezett alagutak és zsaluk segítségével.
- Padló és mennyezet rendszerek: Emelt padlózat és mennyezeti terek kialakítása, amely lehetővé teszi a hideg levegő szállítását a szükséges területekre, valamint a meleg levegő elvezetését a hűtőrendszerek felé.
- Légszállítás-kezelési tartozékok: például zsaluk, légáramlás-sorompók és lezáró panelek használata annak érdekében, hogy a hideg levegőt közvetlenül a hűtést igénylő berendezésekhez vezessék, és megakadályozzák a meleg levegő visszatérését a hideglevegő-zónákba.

A hatékony légáramlás-kezelés lényeges az adatközpontok mikrokörnyezetének szabályozásához, amely támogatja a hardver hosszú távú stabilitását és megbízhatóságát, valamint csökkenti az energiaszükségletet és az ezzel kapcsolatos költségeket.