Skip to main content

LUN (Logical Unit Number)

A LUN (Logical Unit Number), azaz logikai egységszám, egy egyedi azonosító, amelyet a SCSI buszon használnak azon eszközök megkülönböztetésére, amelyek ugyanazt a buszt osztják meg. A LUN-ok alapvető fontosságúak a tárolóhálózatokban (SAN - Storage Area Network) specifikus adatelérési utak meghatározására.

A LUN fontossága és alkalmazása:
- Eszközök azonosítása: A LUN lehetővé teszi több tárolóeszköz kezelését és azonosítását ugyanazon a SCSI vagy Fibre Channel buszon, mindegyiket különálló logikai egységként kezelve.
- Adatelérés szabályozása: A SAN rendszerekben a LUN-okat használják az adatelérés finomhangolására és szabályozására, biztosítva, hogy a különböző szerverek vagy alkalmazások csak a számukra kijelölt adattárolókhoz férjenek hozzá.
- Többutas adatelérés: A LUN segít kialakítani bizonyos adatelérési utakat a redundancia és az adatelérési teljesítmény növelése érdekében, lehetővé téve több fizikai és logikai útvonal definiálását az adatokhoz.

A LUN működési elve:
Amikor egy számítógépes rendszer csatlakozik egy tárolóhálózathoz, a LUN-okat használja az elérhető tárolóeszközök és az azokon lévő adatok azonosítására. Ez lehetővé teszi az operációs rendszer számára, hogy hatékonyan kezelje az adattárolási erőforrásokat, mintha azok közvetlenül a helyi rendszerhez lennének csatlakoztatva.

Az adatközpontokban és vállalati IT környezetekben a LUN konfiguráció kulcsfontosságú a tárolási infrastruktúra rugalmasságának és skálázhatóságának biztosításában, lehetővé téve a nagy teljesítményű és megbízható adattárolási megoldások megvalósítását.