Skip to main content

RAID (Redundant Array of Independent Disks)

A RAID (Redundant Array of Independent Disks), vagy magyarul független lemezek redundáns tömbje, egy adattárolási technológia, amely több merevlemezt kombinál egyetlen logikai egységbe a teljesítmény növelése, az adatbiztonság javítása vagy mindkettő érdekében. A RAID több különböző konfigurációt kínál (szinteket), amelyek különböző redundancia- és teljesítményszinteket biztosítanak.

A RAID főbb szintjei:
- RAID 0 (Striping): A teljesítmény növelése érdekében az adatokat párhuzamosan osztja meg több lemezen, de nem kínál redundanciát, ami azt jelenti, hogy ha egy lemez meghibásodik, az adatok elvesznek.
- RAID 1 (Mirroring): Adatbiztonságot nyújt azzal, hogy az adatokat két vagy több lemezen tükrözi, így ha egy lemez meghibásodik, az adatokat a másik lemezről vissza lehet állítani.
- RAID 5 (Striped with Parity): Az adatokat és a paritási információkat szétosztja több lemezen, lehetővé téve az adatok helyreállítását egy meghibásodott lemez esetén. Javítja a teljesítményt és biztosítja az adatbiztonságot.
- RAID 10 (or 1+0): A teljesítményt és redundanciát kombinálja azzal, hogy tükrözi (mirror) és szétosztja (stripe) az adatokat. Magas szintű adatbiztonságot és teljesítményt kínál, de nagyobb lemezszükségletet igényel.

A RAID technológia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimalizálják a merevlemezeken tárolt adatok kezelését, növelve ezzel az adatintegritást és rendelkezésre állást, miközben hatékonyan kezelik a lemezterületet és javítják a rendszer teljesítményét.