Skip to main content

Sávszélesség (Bandwidth)

A sávszélesség a hálózati kapcsolatban egy adott idő alatt átvihető adatmennyiség mérőszáma, amelyet általában másodpercenkénti bitekben (bps) vagy azok nagyobb mértékegységeiben, mint kilobit per másodperc (kbps), megabit per másodperc (Mbps), vagy gigabit per másodperc (Gbps) fejeznek ki. A sávszélesség jellemzően azt a maximális adatátviteli sebességet jelenti, ami elméletileg elérhető egy adott hálózati kapcsolaton keresztül, és alapvetően meghatározza a hálózati kommunikáció gyorsaságát és hatékonyságát.

A sávszélesség jelentősége:
- Adatátviteli teljesítmény: A sávszélesség közvetlen befolyással van az internetes és hálózati szolgáltatások sebességére, beleértve a weboldalak letöltési idejét, az online játékok késleltetését és a videóhívások minőségét.
- Kapacitás: A rendelkezésre álló sávszélesség meghatározza, hogy egy adott idő alatt hány felhasználó és alkalmazás fér meg egyszerre a hálózaton anélkül, hogy lecsökkenne a teljesítmény.
- Multimédia tartalmak: A nagyfelbontású videó streaming, online játékok és más adatigényes alkalmazások használatához elegendő sávszélességre van szükség a zökkenőmentes élmény biztosításához.

Sávszélesség és kapcsolódó fogalmak:
Tényleges sebesség kontra névleges sávszélesség: A valóságban a tényleges adatátviteli sebességek gyakran alacsonyabbak a névleges vagy elméleti sávszélességnél a hálózati forgalmi torlódások, a jelminőség, a hálózati hardver korlátai és más tényezők miatt.

A sávszélesség kulcsfontosságú tényező a digitális világban, mivel befolyásolja a hálózati kapcsolatok minőségét, sebességét és megbízhatóságát. Ennek megfelelően a felhasználóknak és szervezeteknek fontos megfelelően értékelniük sávszélesség-igényeiket és az elérhető szolgáltatásokat a kívánt digitális élmény elérése érdekében.