Skip to main content

Tier rendszer

A Tier rendszer egy osztályozási rendszer, amelyet az adatközpontok tervezésének, építésének és működésének értékelésére használnak, különösen azoknak a rendszereknek a megbízhatóságát és rendelkezésre állását tekintve, amelyek támogatják az adatközpont működését. A rendszert az Uptime Institute dolgozta ki, és négy fokozatra (Tier I-IV) osztja az adatközpontokat a redundancia, a rendelkezésre állás és a fenntarthatóság szempontjából.

- Tier I: Az alapvető kapacitás követelményeinek megfelelő adatközpontok, minimális redundanciával. A rendelkezésre állás 99,671%-os.
- Tier II: A Tier I szintű követelményeken túl néhány redundáns és duplikált komponenssel is rendelkezik, javítva ezzel a rendelkezésre állást (99,741%-os).
- Tier III: Rendelkezésre állásuk 99,982%-os. Ebben a szintben az adatközpontok képesek karbantartásokat végezni anélkül, hogy az üzemeltetés szünetelne, ami N+1 redundanciát jelent minden rendszerben.
- Tier IV: A legmagasabb szintű megbízhatóságot és rendelkezésre állást kínálja (99,995%-os), hibatűrő képességekkel. Ez azt jelenti, hogy bármi hiba történik, az adatközpont képes folyamatos működésre, az üzemelés szünetelésének minimális kockázatát hordozza magában.