Skip to main content
2023. február 07

Biztonsági mentés: az a bizonyos B terv

A biztonsági mentés fontossága nem vitatható. Egy meghibásodott hardver, egy rosszindulatú támadás, és máris kész a baj! Méghozzá nem is akármekkora! Az adatok típusától, fontosságától függően ugyanis a cég jövője is veszélybe kerülhet. Hogyan előzhető meg a baj és készíthető olyan biztonsági mentés, ami kihúz a csávából, ha utolér a pechsorozat? Ennek jártunk utána.

Biztonsági mentés felhőbe

A biztonsági mentés egyik megoldása, ha az adatokat a felhőbe mentjük el. A felhő-alapú biztonsági mentés előnye, hogy jó megoldás szinte minden helyzetben: adatok véletlen törlése, szándékos törlés, a hardver meghibásodása, adatlopás és zsarolóvírus esetén is. A hátránya azonban, hogy a tárhely árazása elég borsos lehet. Természetesen minden attól függ, hogy milyen és mennyi adatot szeretnénk menteni.

Biztonsági mentés hardverre

A hardverre mentéssel kapcsolatban az emberekben kettős érzés van. Egyfelől sokan úgy gondolják, a legbiztonságosabb, ha a legfontosabb adatok egy külső meghajtón vannak, elzárva egy széf mélyén. Ebben még lehet is igazság, azzal azonban számolni kell, hogy a hardver is meghibásodhat, ami pedig ugyanúgy adatvesztést eredményez. Arról nem is beszélve, hogy egy komoly, nagy kapacitású és megbízható adattároló ára is igen magasra rúghat.

Miért érdemes biztonsági mentést készíteni?

Az alapvető ok, amiért érdemes elvégezni a manuális mentést vagy pedig beállítani automatikus mentést, az az, hogy így megőrizhetők az adatok és visszaállíthatók, ha valami történik. Véd a véletlen vagy szándékos törlés, sérülés, vagy károsodás következtében előállt adatvesztéstől és lényegesen megkönnyíti az adatok áthelyezését is egy másik eszközre, rendszerbe.

Számít az okostelefon is

Lényeges, hogy amikor az adatok mentéséről beszélünk, akkor nem csupán a számítógépekre, laptopokra kell gondolni. Ma már ugyanilyen fontosak az okostelefonok is, amelyeken megannyi személyes és céges adatot tárolunk. Ráadásul a telefonok sokkal könnyebben hibásodnak meg és egyszerűbb is ellopni őket, így különösen nagy gondot kell fordítani az itt tárolt adatok védelmére. Tény, hogy a telefonok memóriája nem túl nagy, ennek ellenére azért lehetnek rajta fontos információk.

A biztonsági mentés telefonról elvégezhető olyan módon, hogy összekötjük a számítógéppel, így az adatok időről időre átkerülnek a PC-re, onnan pedig arra a tárhelyre, ahol a többi adatot is tárolják. A másik, sokkal kényelmesebb és korszerűbb megoldás a felhő-alapú adatmentés, amelynek keretében akár automatikusan elkészül az adatok szinkronizálása a tárhellyel. A felhőbe mentés telefon esetén amúgy is megfontolandó, mivel így a fájlok, fényképek, videók nem a telefon memóriáját terhelik, ha pedig történik valami a telefonnal az adatvesztés akkor sem következik be.

Ha már az okostelefonoknál tartunk, ejtsünk néhány szót az appokról is: igen, az alkalmazások adatait is célszerű menteni. A telefonok többsége ma már rendelkezik biztonsági mentés funkcióval, így az engedélyezést követően az adatok azonnal bekerülnek a felhőbe. Ha bármi történik, akkor a biztonsági mentés segítségével könnyedén visszaállítható minden.

Mit hoz a jövő?

A biztonsági mentés a technológiákat és az igényeket követve folyamatosan fejlődik. Az adatok egyre nagyobb mennyiségét tárolják, így a biztonsági mentés folyamata is egyre bonyolultabbá válik. Az adatok tárolásában, védelmében és visszaállításában a felhő-alapú megoldások egyre népszerűbbek lesznek, mivel könnyen elérhetők, rugalmasak és megbízhatóak. Az intelligens analitika és a gépi tanulás segítségével pedig a folyamat még hatékonyabbá és automatizáltabbá válhat.

A biztonsági mentés a kiberbiztonság alapja, ami segít elkerülni temérdek olyan problémát, amelyek megoldása rengeteg pénzt és időt igényel, már ha egyáltalán lehetséges. Azt lehet mondani, hogy nincs rossz megoldás, ha mentésről van szó, csak egy, ha semmiféle biztonsági mentés nem történik. Természetesen ez túlzás, hiszen vannak szofisztikáltabb, verziókövető megoldások és vannak fapadosabb mentési módok, annál azonban nincs rosszabb, mint abban bízni, hogy „velem ez úgysem történhet meg”.

A SERCO biztos IT alapot ad és a jövőbe vezeti a cégét!