Skip to main content
2022. április 07

IT hálózatépítés: összeköttetésben irodán belül és kívül

A modern cégek működésének alapfeltétele a vállalati informatika. Az internet, a gépek összekapcsoltsága szükségessé teszi az IT hálózatépítés körültekintő elvégzését. A számítógépes hálózat egy stabil hátteret biztosít, ami megalapozza a működést, a bevételszerzése.

Miért fontos a megfelelő hálózat?

A vállalat által használt informatikai eszközök, így például a laptopok, a nyomtatók, a telefonok összeköttetésben állnak. A digitalizáció előrehaladtával ezeknek az eszközöknek a köre egyre csak bővül. Az elemek hálózatba szervezése tehát elengedhetetlen, ráadásul nem elég egy hálózatot létrehozni, azt üzemeltetni is kell.

A megfelelő hálózat a fejlődés hátterét adja, segítségével a munkafolyamat gördülékeny és hatékony lehet. Egy hálózat akkor igazán jó, ha láthatatlan, abban az értelemben, hogy nem kell kiemelkedően sokat foglalkozni vele, csak stabilan és kiszámítható módon teszi a dolgát. Általában egyébként a kollégák nem sokat törődnek a hálózatokkal a munkájuk során, azt viszont igen hamar, a saját bőrükön tapasztalják ha nem működik, ha például nem lehet csatlakozni az internethez, vagy nem működik a távoli nyomtatás.

A kábel és Wi-Fi egyaránt jó megoldás lehet a hálózat kiépítésére, de más-más helyzetekben. Irodai környezetben a legmegbízhatóbb a réz- és optikai kábelezés, ennek segítségével a hálózat gyorsabb és stabilabb lehet. A Wi-Fi hálózat létjogosultsága azonban nem vitatható, hiszen bizonyos szempontból kényelmesebb, mint a kábeles kialakítás, például sokkal mobilabb. A Wi-Fi esetén érdemes zárt belsős és külsős hálózatot is létrehozni, így védhető a céges hálózat, de a vendégek sem maradnak internetkapcsolat nélkül.

Mikor van szükség a hálózatépítésre?

Az IT hálózatépítés elvégzése minden irodában megkerülhetetlen. Informatikus segítséget érdemes kérni, amennyiben még nincs kiépítve a hálózat vagy költözés közepén vannak, és a cég az új helyen ugyanolyan vagy még jobban működő rendszert szeretne.

A szakértői iránymutatásra szükség lehet akkor is, ha a felépített hálózat nem működik elég hatékonyan, nem tölti be maradéktalanul és megfelelően a rá bízott feladatokat. Előfordulhat az is, hogy a bővítés, új gépek beszerzése vagy éppen új technikák integrálása a cél, ilyenkor is jól jöhet a szakavatott segítség.

Mit jelent az IT hálózatépítés?

Az informatikai hálózatépítés valójában az új rendszer felépítését jelenti. Az IT csapat ilyenkor meghatározott lépéseken halad keresztül, amelyek végpontja a hálózat átadása. Nézzünk, milyen fázisokból áll a folyamat!

Az első és legfontosabb az igényfelmérés. Ennek során a hálózatot kiépítő csapat minden fontos információhoz hozzájut a kiépítendő hálózattal kapcsolatban. Milyen eszközökre lesz szükség? Hány készülék kapcsolódik a hálózathoz? Ezek hol helyezkednek majd el? Fel kell vázolni, hogy a számítógépek, nyomtatók, szerverek, telefonok és a többi irodai eszköz az iroda mely pontjain kap helyet.

Az igények megismerését követi a hálózat megtervezése. Ennek során az hálózatépítő kidolgozza, hogy milyen irányba haladjanak optimálisan a kábelek, hol lesznek végpontok és tartalék végpontok a helyiségben.

Az építés során a terv megvalósul. A kábeleket elhelyezik a meghatározott módon, például védőcsövekben, csatornában, a padló alá. A vezetékezés elkészül és felkerülnek a falon elhelyezkedő csatlakozók is, illetve a patch panelek. Ezt követően jön a rendszer tesztje, mely során méréseket és dokumentációt végeznek el.

Ha minden rendben és hiba nélkül működik, akkor az IT csapat átadja a hálózatot és a kiépítés folyamata befejeződik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kiépített hálózattal többet nem kell foglalkozni. A karbantartás, javítás feladatait a lehető legrövidebb idő alatt érdemes elvégezni, így elkerülhetők a komolyabb meghibásodások.

Miért a SERCO?

A SERCO informatikai szolgáltatóként a hálózatok kiépítésében az elmúlt három évtizedben nagy tapasztalatot szerzett. Hálózattervezés és hálózatépítés szolgáltatásunk kiterjed a vezetékes hálózat kiépítésére, a vezeték nélküli hálózat létrehozására, a felhő alapú megoldások integrálására, illetve az esetleges hibák kiküszöbölésére is.
 
Szakavatott kollégáink segítenek abban, hogy a cég belső és külső hálózataira támaszkodva hatékony és gördülékeny munkát tudjon végezni. Lépjen kapcsolatba velünk és megtaláljuk a legoptimálisabb megoldást!