Skip to main content
2023. december 08

Számítógépes vírusok fajtái

Soha nem volt még annyira fontos a kiberbiztonság kérdése mint ma! Legyen szó magánemberekről, cégekről vagy egyéb szervezetekről, bárki a rosszindulatú támadók céltáblájává válhat. A legtöbb esetben a támadás célja bizonyos személyes adatok megszerzése, például a bankkártyaadatok, cég esetén, fontos iparági információk. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk védekezni, tisztában kell lennünk a számítógépes vírusok fajtáival. Készítettünk ehhez egy útmutatót!

A kiberbiztonsági incidensek egyre gyakrabban keserítik meg az életünket. Statisztikák szerint naponta 2200 kibertámadás történik, átlagosan 39 másodpercenként egy. A rosszindulatú programok 92%-a érkezik e-mailben és továbbra is az egészségügy a zsarolóvírusok legfőbb támadási területe.

A számok ugyancsak elárulják, hogy 2022-ben a cégek 71%-a számolt be arról, hogy ransomware támadások áldozata lett, 60%-kal emelkedett a DDoS (szolgáltatásmegtagadással járó) támadások száma, míg 1,15 milliárd IoT-incidenst jelentettek.

A fokozódó helyzetben különösen fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a kibervédelemre. Ahhoz, hogy ezt hatékonyabban meg tudjuk tenni, tisztában kell lennünk azzal, hogy mikkel is állunk szemben, vagyis azzal, hogy mik a számítógépes vírusok fajtái! Jöjjön a lista!

A számítógépes vírusok fajtái

A számítógépes vírusok fajtáit több szempont alapján is meghatározhatjuk, például az alapján, hogy mit támadnak meg, mekkora károkat okoznak vagy hogyan terjednek. Utóbbi tekintetében beszélhetünk boot vírusokról, alkalmazásvírusokról, makrovírusokról és férgekről.

  • A boot vírusok a merevlemez boot szektorában bújnak meg és az operációs rendszer indulásakor aktiválódnak, ezek ma már kevésbé elterjedt típusok.
  • Vannak az alkalmazás-, vagy programvírusok, amik a kódot tartalmazó állományt veszik célba, ezt írják felül a saját kódjukkal vagy pedig csatlakoznak a meglévő kód végéhez. Amikor elindítjuk, akkor bekerül a memóriába és a többi futó programot is megfertőzi.
  • A makrovírusok képesek egyes lépéseket automatizálni, így elegendő egy fertőzött fájl megnyitása és már bent is vannak a memóriában és minden továbbiakban megnyitott fájlt, jellemzően dokumentumot megfertőznek.
  • A férgek képesek elrejtőzni a számítógépeken és információkat gyűjteni a felhasználóról, majd ezeket továbbítják a megadott célhelyre.

A következőkben bemutatjuk, hogy melyek a számítógépes vírusok legelterjedtebb fajtái!

Adware

Adware-ek, avagy reklámszoftverek, azok az automatizált szoftverek, melyek a felhasználó engedélye nélkül jelenítenek meg hirdetéseket a felhasználó számítógépén. Általában a számítógépes programok telepítésekor kerülnek a rendszerre, úgy, hogy a felhasználó nem is veszi észre, hogy hozzájárult a telepítésükhöz. Ezek a hirdetési formák nagyon zavaróak lehetnek, mivel lassíthatják a rendszert és személyes adatokat is gyűjthetnek a felhasználókról.

BOT

Botok, vagy botnetek, egyfajta hálózati számítógépes vírusok, melyek tömeges, automatizált cselekvések elvégzésére képesek, gyakran hozzáférést biztosítva ezáltal a támadónak az áldozat rendszeréhez. Jellemzően spam email küldésére, DDoS támadások elindítására használják őket. A botok beépülnek a rendszerbe, és szinte észrevétlenül dolgoznak a háttérben.

Hoax

Hoax-ok, más néven álhírek, olyan számítógépes „vírusok”, melyek valójában nem okoznak kárt a rendszerben, de megzavarhatják a felhasználói tevékenységeket felesleges pánikkeltéssel és valótlan információk terjesztésével. Gyakran levelek vagy üzenetek formájában terjednek, és arra kérik a címzettet, hogy továbbítsa az információt minél több személynek.

Malware

A Malware-ek, más néven rosszindulatú szoftverek felhasználói adatokat lopnak, rendszereket blokkolnak, vagy akár teljes hálózatokat is képesek lebénítani. Ez egy általános jellegű gyűjtő kategória.

Adathalászat

Adathalászat, vagy más néven "phishing" igen alattomos számítógépes vírusnak számít. Működése során az elkövetők arra utaznak, hogy rávegyék az áldozatokat adataik, például bejelentkezési adataik, bankkártya adataik vagy személyes információik megadására.

Rootkit

A rootkitek segítségével számítógépek felett lehet átvenni az irányítást. Olyan programok sorolható ide, amelyek elrejtenek bizonyos folyamatokat, állományokat a felhasználó elől.

Scams

A scams, vagyis internetes csalások rendkívül változatosak lehetnek, ám közös vonásuk, hogy valamilyen értéket próbálnak ellopni tőlünk, legyen az pénz, személyes adatok vagy akár a belépési adataink valamelyik szolgáltatáshoz. A csalások elkövetői gyakran kihasználják a felhasználók hiszékenységét.

Spyware

A kémprogramok, más néven spyware-ek, olyan szoftverek, melyek anélkül gyűjtenek információkat a számítógép felhasználójáról, hogy annak tudomása lenne róla. Céljuk személyes adatok, internetezési szokások, vagy személyes beállítások ellopása, majd harmadik feleknek való elküldése. A kémprogramok gyakran a felhasználó tudta nélkül települnek a gépre, általában más szoftverek, leginkább ingyenes alkalmazások mellékleteként. Védekezni ellenük rendszeres víruskereséssel, és megfelelő biztonsági szoftverek használatával lehet, melyek felderítik és eltávolítják ezeket a kártékony kódokat.

Trójai program

A trójai vírusok a számítógépes vírusok egyik alapvető fajtáját képezik. Nevüket a híres trójai falóról kapták, mivel hasonlóképpen működnek: ártalmatlannak tűnő, bizalomkeltő programnak álcázzák magukat, hogy bejussanak a felhasználó számítógépére, majd ott kárt okozzanak. A trójai vírusok gyakran álcázzák magukat alkalmazásoknak vagy fájloknak, mint például szoftverfrissítéseknek vagy letölthető játékoknak.

Worm

A férgek olyan rosszindulatú programok, melyek képesek önállóan terjedni a hálózatokon keresztül, azaz nem igényelnek emberi beavatkozást vagy más programokat a reprodukálódáshoz. Működésük során nagy mértékben leterhelhetik a számítógépes hálózatokat és rendszereket, működtetésüket lassíthatják, vagy akár teljesen le is állíthatják. Az ellenük való védekezés alapja a megfelelő víruskereső szoftver használata, és a szoftverek, operációs rendszerek rendszeres frissítése.

A SERCO segít abban, hogy biztonságban tudhassa a céges adatokat. Kattintson és tudjon meg többet kiberbiztonsági szolgáltatásunkról!