Skip to main content
2023. szeptember 06

A számítástechnika története: a SERCO 40 éve

A SERCO, Magyarország első informatikai vállalata, idén ünnepli 40 éves fennállást. Ennek alkalmából egy igazán különleges installációt készítettünk, ami összefoglalja, hogy mi történt az IT területén az elmúlt négy évtizedben. De mielőtt bemutatnánk, hogy miről is van szó, röviden összefoglaljuk a számítástechnika történetét. Vágjunk bele!

A számítástechnika története: a főbb mérföldkövek

A kezdetek

Nem is gondolnánk, hogy a számítástechnika története milyen régre nyúlik vissza! A számítások iránti igény már korán megjelent, leginkább eleinte arra korlátozódott, hogy az ember megszámolta, hogy például mennyi állat van a csordában. Az ősember eleinte az ujjaival, majd kavicsokkal, rovátkákkal számolt.

Az abakusz

Az összeadáshoz és kivonáshoz időszámításunk előtt 2 ezer évvel az abakuszt használták, fontos szerepet töltött be a csillagászatban, a gazdasági és a kereskedelmi számításokban.

Az első mechanikus számológépek

Ekkor jelentek meg a mechanikus számológépek. 1623-ban Wilhelm Schickard készített egy olyan modellt, amivel az alapműveletek el lehetett végezni. Ezt tökéletesítette a század második felében Gottfried Wilhelm Leibniz.

A Pascaline

Mindössze 18 éves volt Blaise Pascal, amikor elkészítette a világ első számológépét, a számításokat végző Pascaline-t. Működési elve alapján többféle mérőeszközt is kifejlesztettek, melyek még ma is így üzemelnek. Ilyen például a kilométeróra és a fogyasztásmérők.

Az automata gépek

A gazdasági igényekre válaszul jelentek meg a számításokat automatikusan végző gépek. Érdemes szót ejteni Joseph Marie Jacquard szövőszékéről, ami egy lyukkártyán tárolt adatok segítségével készítette el a mintát, illetve Hermann Hollerith-ről, aki egy gépet tervezett, amellyel néhány hét alatt fel tudta dolgozni az 1890-es választások adatait. Ő volt az, aki megalapította az IBM elődjét 1896-ban, a Tabulating Machine Company-t.

Az első számítógép

Charles Babbage a 18. században egy olyan számítógépet hozott létre, ami fogaskerekekkel és fogaslécekkel működött. Az ő barátja volt Ada Lovelace, aki a gép működésének leírását készítette el, illetve programokat is készített hozzá. Ezért nevezzük őt a világ első programozójának.

A modern számítástudományok küszöbén

A modern számítástudományok atyja volt Alan Turning, aki elméletével igazolta, hogy a jól programozott automata univerzálisan alkalmazható az egyes feladatokra. Érdekesség, hogy a tudóst már ekkor foglalkoztatta a mesterséges intelligencia kérdése.

A 20. század első fele

A 20. század elején Howard H. Aiken készítette el a MARK I.-et, ami egy mechanikus számítógép volt. 1946-ban pedig megjelent az ENIAC, ami a világ első elektronikus számítógépe volt. Ennek megvalósulásában jelentős szerep jutott Neumann Jánosnak is. Innen számoljuk a modern számítástechnika kezdetét.

Az első generáció

Neumann munkássága alapján előbb elkészült az EDVAC, majd 1951-ben az UNIVAC, ami kereskedelmi forgalomba is került. Ezek a számítógépek első generációjába tartoztak.

A második generáció

A második generációs számítógépek 1958-1965 között jelentek meg. Ezekre a tranzisztoros felépítés volt jellemző és nagyjából 100 ezer műveletet hajtottak végre percenként. A méretük kisebb volt, mint elődeiknek, és megjelentek a különféle magasabb szintű programnyelvek is.

A harmadik generáció

1972-ig beszélhetünk a harmadik generációról, amelyekben integrált áramkörök voltak, operációs rendszereket futtattak. Megjelent a Basic és a merevlemezes háttértárak is.

A negyedik generáció

A hetvenes évektől a háztartásokba is szépen lassan beszivárognak a mikroprocesszorral ellátott számítógépek, létrejönnek a számítógépe hálózatok és a vírusok is. A személyi számítógépek, vagyis PC-k első modellje az Altair 8800 volt 1974-ben, de nagy népszerűségnek örvendett később az Apple II és a Commodore 64 is.

Az ötödik generáció

A 90-es évektől napjainkig tart az ötödik generáció. A modern gépekhez sokféle technológia köthető, például a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítógépek.

A SERCO 40 éve

A SERCO az első informatikai vállalat, amit Magyarországon alapítottak, idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Az 1983-ban alapított vállalat végigkövette a technológia elképesztő ütemű fejlődését. Minden korban a legfejlettebb megoldásokkal, a leginnovatívabb megközelítéssel álltunk az informatikai problémák megoldásához, így tudtunk 4 évtizeden keresztül és még ma is meghatározó szereplők lenni a piacon.

A cég abban a korban született meg, amikor a Commodore 64 és a ZX Spectrum a szárnyait próbálgatta és elindult az ARPANET-tel az internet. A SERCO feladata ebben az időben a Központi Fizikai Kutatóintézet által létrehozott TPA számítógépek és az alkatrészek szervizelése volt. A 90-es években indult meg a profilbővítés. Áttörést hozott 1996-ban a Fujitsu megjelenése a piacon, amelynek hazai forgalmazója lett a vállalat. 2000 óta a SERCO fontos szerepet tölt be a közbeszerzésekben is.

Jelenleg olyan IT szolgáltatásokat kínál a cég, mint például az IT üzemeltetés, a home office kialakítás, a virtualizációs feladatok ellátása, a rendszer- és hálózattervezés, felhő alapú szolgáltatások, rendszergazda szolgáltatások és a kiberbiztonság kialakítása.

A neves évforduló alkalmából a cég együttműködésre lépett a Neumann János Számítógéptudományi Társasággal. A gyümölcsöző kapcsolat legújabb terméke egy 40 digitális plakátból álló installáció, ami 1983 és 2023 legfontosabb informatikai, technológiai történéseit mutatja be.

https://www.youtube.com/watch?v=Fa5b8s0tYnA

A digitális plakátokon, érdekes, meglepő, olykor vicces információkat olvashatunk az elmúlt 40 év digitális történelméből. Hallottál már Lisa-ról? Tudod mi az a Mosaic? Volt a kezedben CD? Tudod mire volt képes a Windows 3.0? – Csak néhány kérdés, amelyekre választ kaphatsz az installációt böngészve.

Az interaktív installációt 2023 júliusában mutatták be Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. Reméljük a következő időszakban vándorkiállításként az ország több városába is eljut majd a formabontó installáció.