Skip to main content
2023. október 09

A Felhőszolgáltatás előnyei: miért fontos a vállalkozások számára?

A felhőszolgáltatás (cloud computing) révén számtalan lehetőség nyílik meg a vállalatok előtt, segítve őket az agilis hozzáállásban, a gazdaságosság növelésében, és ami a legfontosabb, a sikeres jövő biztosításában. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy mit kell tudni a felhőszolgáltatásokról, és miért váltak fontos és elengedhetetlen részévé a modern vállalkozásoknak.

Noha a felhőszolgáltatás a vállalatok számára hatalmas előnyöket nyújt, sokan még mindig ódzkodnak használatától, talán mert nem teljesen értik, miként működik és milyen előnyöket nyújthat számukra. Ebben a cikkben célunk az, hogy tisztázzuk a felhőszolgáltatás fogalmát és megszüntessük a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy milyen jelentős haszonnal járhat a bevezetése.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki ebből a technológiai trendből és sikeresen alkalmazzuk vállalkozásunkban, először is meg kell értenünk a felhőszolgáltatás alapvető elemeit. Ezen kívül, át kell látnunk az előnyöket, valamint a bevezetésével járó kihívásokat és azok leküzdésének módjait. Ezt követően pedig lépést kell tartanunk a technológiai trendekkel, melyek formálják a felhőszolgáltatás jövőjét. Vágjunk is bele!

Mi az a felhőszolgáltatás?

Képzeljük el, hogy az összes adatunk, fájlunk, alkalmazásunk és fájlunk egy központi helyen van, ahonnan bármikor, bárhonnan és bármilyen eszközről hozzáférhetünk. Ez nem csak fantazmagória, ez a valóság: ez a felhőszolgáltatás lényege. De mi is pontosan a felhőszolgáltatás?

A felhőszolgáltatás alapvetően olyan szolgáltatás, amely tárhelyet, szoftvereket és adatokat kínál az interneten keresztül. Lehetővé teszi, hogy az emberek és a cégek adatokat tároljanak és kezeljenek a saját számítógépeiken vagy helyi szervereiken anélkül, hogy azok fizikailag jelen lennének az adott helyen. 

Különböző felhőszolgáltatás-típusok léteznek: vannak nyilvános, privát és hibrid felhők. 

  • A nyilvános felhőszolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek az interneten keresztül mindenki számára elérhetők. 
  • A privát felhőszolgáltatásokat egy cég vagy szervezet saját belső hálózatán belül hozza létre, és csak korlátozott hozzáférésűek. 
  • Hibrid felhőszolgáltatásról pedig akkor beszélünk, amikor a nyilvános és privát felhőket egyetlen rendszerben ötvözzük. Ez képes rugalmasan és hatékonyan kezelni a különböző adatmennyiségeket, a két másik típus előnyeit vegyíti.

A felhőszolgáltatás áthidalja az informatikai kapacitás és az üzleti igények közötti szakadékot. A következőkben megtudhatjuk, hogyan segítheti ez a vállalatokat abban, hogy jobban teljesítsenek és versenyképesebbek legyenek a piacon.

A Felhőszolgáltatás üzleti előnyei

Minden vállalkozásnak szüksége van felhőszolgáltatásra. De miért is? Összegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket!

Költségcsökkentés felhőszolgáltatással

Kezdjük a leggyakrabban említett előnnyel: a költségcsökkentéssel. A felhőszolgáltatás használatával az infrastruktúrát nem te magad tartod fenn és karban, hanem a szolgáltató. Ez csökkenti a hardver, a szoftver kezelési költségeit, illetve a szükséges IT szakemberek számát is, így összességében pénzt takarít meg neked. Arról nem is beszélve, hogy a felhőszolgáltatások a legtöbb esetben skálázhatók, ami azt jelenti, hogy az igényeknek megfelelően szűkíthető és bővíthető a kapacitás, vagyis csak azért a szolgáltatásért kell fizetni, amire valójában szükség van. Ettől lesz igazán költséghatékony a megoldás.

A felhőszolgáltatás és a rugalmas munkavégzés

A rugalmas munkavégzés a felhőszolgáltatás második nagy előnye. A munkatársaknak többé nem kell az irodai számítógépnél ülniük a feladataik elvégzéséhez. Legyen szó home office-ról, távmunkáról - a kollégák mindenhol el tudják végezni a munkájukat.

A hatékonyság növelése a felhőszolgáltatással

A felhőszolgáltatás lehetővé teszi a folyamatok gyorsítását, növelve az üzleti hatékonyságot. Adatok és alkalmazások azonnal hozzáférhetők a felhőből, csökkentve az adminisztrációt és a várakozási időt. Az együttműködés gördülékenyebb és megbízhatóbb, kevesebb hibalehetőséget rejt magában.

Biztonság a felhőszolgáltatásban

Végül, de nem utolsó sorban: a biztonság. A felhőszolgáltatások szervereiket naprakész állapotban tartják és folyamatosan biztonsági mentéseket készítenek. Igen, ha beüt a baj, akkor is vissza lehet állítani az elveszett adatokat, vagyis az adatvesztés esélye lecsökken!

A Felhőszolgáltatás kihívásai és megoldásai

A felhőszolgáltatás bevezetése nem mindig megy gördülékenyen. Előfordul, hogy váratlan kihívásokkal kell szembenéznünk. Az adatvédelem és a biztonsági aggodalmak a leggyakoribb akadályok között vannak, hiszen érzékeny üzleti információkról van szó. Az adatok felhőbe való átmozgatása komoly kockázatot jelenthet, ha nem megfelelően védjük őket.

Ezenkívül a felhőszolgáltatás bevezetésének költségei is jelentős gátat jelenthetnek a vállalatok számára. Bár a felhő hosszú távon költségmegtakarítást eredményezhet, azonban a kezdeti befektetés elriaszthatja a kisebb vállalkozásokat.

Ha felismerjük ezeket a potenciális kihívásokat, hatékony megoldásokat is találhatunk rájuk. Az adatbiztonság terén döntő fontosságú a megfelelő felhőszolgáltató kiválasztása. Keressük azt a szolgáltatót, amelyik erős biztonsági protokollokat kínál és bizonyított tapasztalattal rendelkezik a biztonsági incidensek kezelésében.

A kezdeti költség terén lehetőség van a költségek csökkentésére a rugalmas csomagok révén. Sok felhőszolgáltató különböző csomagokat kínál, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy apránként, a saját ütemükben váltsanak át a felhőszolgáltatásra.

Végül, de nem utolsósorban, érdemes mérlegelni a szakértők segítségének igénybevételét. A felhőszolgáltatás terén jártas tanácsadó nemcsak a technikai részletekben lehet segítség, hanem a vállalkozásra szabott megoldások kidolgozásában is. Ismerd meg, milyen felhő alapú szolgáltatásokat kínál a SERCO! 

A felhőszolgáltatás jelene Magyarországon

A Corvinus Egyetem, a Bitport és az IPR-Insights egy kutatást készített, amelynek középpontjában az állt, hogy a vállalatok számítástechnikai rendszereibe a felhő alapú megoldások hogy épültek be.

Az online kérdőíves felmérés adatai szerint a nyilvános felhő megoldásokat a többség irodai szolgáltatásokra használja, például office alkalmazások, e-mail, kollaboráció. Ezt követik az üzleti alkalmazások, majd pedig az adatbázisok és a data cloud services. 

A felhővel kapcsolatos kihívások közül a legtöbben a szolgáltatói kiszolgáltatottságot említették. Ezen felül problémát okoz az integrálás a meglévő IT-architektúrába, illetve az magas átállási költségek is.

A vállalatok 54,7%-a kevesebb, mint 10 millió forintot költ a nyilvános felhőre, 28,1% 10-100 millió forint között, míg 17,2% több mint 100 millió forintot. A kutatást kitért a jövőbeni tervekre is. Ezek alapján a megkérdezettek 57%-a tervezi, hogy növelni fogja az ilyen jellegű kiadásait az elkövetkező években.

A felhőszolgáltatás jövője

Az informatika és a technológia világában az egyetlen állandó a változás, e szabály alól a felhőszolgáltatás sem kivétel. Csupán néhány év alatt, szemünk láttára forradalmasította az üzleti folyamatokat és a mindennapi életünket. Vajon mi várható a jövőben? 

Az Mesterséges Intelligencia (AI) és a Gépi Tanulás (ML) mind jobban beágyazódnak a felhőszolgáltatásokba. Ezzel lehetőség nyílik például az adatok hatékonyabb elemzésére, precízebb üzleti predikciókra, és még intelligensebb, automatizáltabb folyamatokra. Éppen ezért, minden bizonnyal a közeljövőben még több AI-alapú felhőszolgáltatást láthatunk majd megjelenni a piacon. 

Növekszik a natív felhőtechnológiák száma is. Ezek a szoftverek a kezdetektől fogva a felhőszámítást használják, kihasználva az összes felhő előnyét. Ezekkel az új szoftverekkel a vállalatok agilisabban és hatékonyabban dolgozhatnak.

A biztonság is követi ezt a trendet. A felhasználók biztonságtudatának növekedésével a felhőszolgáltatók a legmodernebb biztonsági technológiákat és megoldásokat integrálhatják szolgáltatásaikba.

Végül, de nem utolsósorban, az edge computing segíthet abban, hogy a felhőszolgáltatások még gyorsabbak és megbízhatóbbak legyenek.

Ahogy láthatjuk, a felhőszolgáltatás már most nagy hatással van ránk, ez a jövőben még inkább így lesz. Az új technológiák és trendek még hatékonyabbá teszik majd a felhőket, így még nagyobb szerephez juthatnak a privát és a szakmai életünkben.