Skip to main content
2022. június 24

Informatikai cég: mi alapján válasszon?

Az informatikai háttér stabilitása elengedhetetlen a megfelelő cégműködés szempontjából. Legyen szó fejlesztésről vagy informatikai üzemeltetésről nem mindegy, hogy a cég kire bízza rá ezt a feladatot, sok energiát, időt és pénzt spórolhatunk ugyanis, ha a megfelelő informatikai cég mellett döntünk. De mi alapján érdemes választani? Ehhez adunk most útmutatót!

Mit csinál egy informatikai cég?

Egy informatikai cég számos feladatot elláthat, egészen pontosan mindent, ami a számítástechnika területéhez kapcsolódik. Elvégezheti a rendszergazda feladatait, lehet rendszerüzemeltető, foglalkozhat a fejlesztésekkel és a megfelelő biztonság kialakításával is.

A leggyakrabban egy informatikai cég rendszergazda és rendszerüzemeltető feladatokat kap. Ezek ellátása lehetővé teszi a zavartalan működést, a biztos IT hátteret. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a vállalat felfelé ívelő pályán van, és valamiféle fejlesztéssel bízza meg az IT céget, lehet az egy háttérrendszer vagy éppen egy applikáció fejlesztése.

A feladatok köre tehát igen színes, minden attól függ, hogy meddig terjed a szerződés, pontosan mit tartalmaz.

Belsős szakember vagy outsourcing?

Egy cég előtt két út áll, ha szeretné megoldani a rendszergazda és egyéb IT feladatok elvégzését: az egyik az IT üzemeltetés kiszervezése, a másik pedig, hogy belsős szakember segítségével oldja meg a kérdést.

A belsős szakember bár folyamatosan jelen van és bizonyos szempontból mélyebben ismeri a céget, mégis előnyösebb lehet a kiszervezés. Íme, néhány érv a külsős csapat mellett!

  • Költséghatékony: az IT outsourcing esetén igaz, hogy csak azért az erőforrásért kell fizetni, amire valóban szükség van. Ha egy aktívabb szakasz következik, akkor az informatikai cég több embert delegál, ha viszont elegendő kevesebb, akkor egyszerűen átcsoportosít.
  • Non-stop felügyelet: az kiszervezés esetén nem kell attól tartani, hogy az egyetlen IT szakember, az „írástudó” szabadságra megy, esetleg megbetegszik, hiszen mindig van legalább egy dedikált ember, aki elérhető, kereshető igény és probléma esetén.
  • Széleskörű tudás: a informatikai cég egy csapattal áll rendelkezésre, amelynek tagjai szerteágazó tudással rendelkeznek, így jó esély van rá, hogy valaki specialistája lesz annak, amire éppen szükség van.

Milyen szempontokat kell végiggondolni a döntés előtt?

Láthatjuk, hogy az IT kiszervezés mellett igen erős érvek szólnak, a megfelelő informatikai cég kiválasztása azonban nem egyszerű feladat. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amit érdemes végiggondolni.

A célok

Az informatikai cég abban az esetben tud hatékony munkát végezni, ha ismeri a céget és a célokat. Így mielőtt valaki megbízna egy IT csapatot, nem árt előbb átgondolni, hogy mik a rövid és hosszú távú célok, hova szeretne eljutni a cég és ebben az IT milyen szerepet kap.

A cég mérete

A cég akkor tud zavartalanul működni, ha az informatikai szolgáltatások a cégmérethez igazodnak. Ha alábecsülték azt, amire szükség van, akkor a végeredmény csak elégedetlenség lesz, ha pedig felül van lőve, akkor az felesleges pénzkidobás.

Költségek

A kiszervezéssel kapcsolatban végig kell gondolni, hogy melyik a költségkímélőbb megoldás, a belsős ember vagy a kiszervezés. Gondoljunk csak egy kis cégre, ahol nincs annyi feladat, hogy egy embernek teljes állású munkát adjon, így a kiszervezés a legjobb döntés. Így van ez sok más esetben is, de az is megeshet, hogy a cég fenn tud tartani egy egész részleget, így a belsős emberek bizonyulnak a jobb választásnak.

Milyen információkat érdemes beszerezni a cégről?

Az informatikai cég kiválasztása során nem árt egy kis kutatómunkát végezni. Ajánlás és internetes keresés alapján szűrjük le a szimpatikus cégeket, majd ellenőrizzük le őket. A megbízhatóság a legfontosabb szempont ilyenkor, így keressünk olyan jeleket, amik aggodalomra adhatnak okot. Kérjük le a cégadatokat, nézzük meg, mikor alapították, mennyi árbevétele volt. Ha például pár hónapja alapították a céget, akkor érdemes óvatosnak lenni, de intő jel lehet az is, ha a szervezet veszteséges.

Egy informatikai cég betekintést, sőt hozzáférést kap a céges adatokhoz, az ügyfelek adataihoz. Ez egy hatalmas támadási felület, amit felhasználva az IT cég visszaélhet a helyzettel és kihasználhatja azt. Nem érdemes tehát kockáztatni, ha valami elbizonytalanítót tapasztalunk, akkor érdemes inkább tovább állni.

A cégről sokat elárul, hogy kikkel dolgozott együtt, milyen referenciái vannak. Ezeket mindenképp érdemes ellenőrizni, átolvasni. Így fény derülhet arra is, hogy milyen területeken végez erős munkát az IT csapat.

Miért jó választás a SERCO?

A SERCO évtizedek óta szerves része a hazai informatikai piacnak. Megannyi nagyvállalattal és KKV-val dolgoztunk már együtt, akik bizalmat szavaztak nekünk és akikkel több éves, évtizedes kapcsolatot alakítottunk ki. Együttműködéseink során két fő szempont vezérelt és vezérel a mai napig minket: a korrektség és a transzparencia.

Szolgáltatások széles körét kínáljuk az ügyfelek számára:

  • teljes IT üzemeltetés,
  • gyors home office kialakítása,
  • virtualizációs feladatok megoldása,
  • rendszer- és hálózattervezés,
  • felhő alapú szolgáltatások kiépítése.

Ha megbízható informatikai céget keres, akkor lépjen kapcsolatba kollégáinkkal!