2022. június 30

Mi az IP cím? – Mindenki hallott róla, de kevesen ismerik igazán

Az IP cím kifejezést biztosan mindenki hallotta már, azt azonban kevesebben tudják, hogy mit is jelent valójában. Mi az IP cím? Milyen típusai léteznek és hogy történik az IP cím kiosztása? Ennek jártunk utána blogposztunkban!

Mi az IP cím jelentése és miért van rá szükség?

Az IP cím elnevezés az angol Internet Protocol Address kifejezés rövidítése. Minden, az internethez csatlakozó eszköz rendelkezik IP címmel, ami valójában egy négy számból álló számsor, amelynek elemeit pontok választják el egymástól. A 4 számból álló IP cím másik elnevezése az IPv4, de létezik IPv6 is, amit 6 számjegy alkot.

Az IP cím célja, hogy kapcsolat jöhessen létre a webhely és az adott eszköz között. Egészen pontosan ebben a folyamatban azt a feladatot tölti be, hogy azonosítja azt az eszközt, amivel a felhasználó csatlakozik a hálózathoz. Erre azért van szükség, mert internethasználat közben az történik, hogy az eszköz és a betölteni kívánt weboldal, szolgáltatás között egyfajta kapcsolat jön létre. A folyamat a következő: a kiszolgáló részére a saját eszközünk egy kérelmet küld, az IP cím alapján az eszközünket azonosítja a kiszolgáló és elküldi a kért információkat.

Az IP cím feladata tehát az eszköz azonosítása, akárcsak egy kapcsolattartási postacím. Az elv ugyanaz, a kivitelezés azonban más. Az IP cím jellemzője, hogy egy személyes adat, ami sok információt elárul. Például információt szolgáltat a helyadat és az internetes tevékenység részleteiről.

Hogyan kérhető le az IP cím?

Az IP cím ismerete igen hasznos lehet bizonyos esetekben. Egészen pontosan akkor, amikor valamilyen probléma lép fel és azt szeretnénk visszakeresni, azonosítani, hogy a mi eszközünkről indult-e a kérdéses folyamat.

A wi-fi-hez kapcsolódva néhány kattintással kideríthetjük az IP címünket. Mindössze meg kell keresni a wi-fi tulajdonságait, erre rákattintva egy felugró ablakban megtaláljuk az IP címet. Ha Ethernethez csatlakozik az eszköz, akkor az Ethernet menüponton keresztül az Ethernet kapcsolat lehetőségeihez és a tulajdonságokhoz kell eljutnunk, itt találjuk meg az IP címünket.

Létezik ennél egyszerűbb mód is, vannak ugyanis olyan specializált weboldalak, amelyeket felkeresve kapásból megtudhatjuk az IP címünket. Ilyen oldal az ipcim.com is.

AZ IP címek típusai és a kiosztásuk

Az IP címeket többféle szempont alapján is lehet csoportosítani, ezek alapja, hogy határozott számú IP cím van, a kiosztásával ezért gazdálkodni kell.

Az egyikről már esett szó, az IPv4-IPv6 kategóriarendszer, amelynek hátterét az adja, hogy mennyi számjegyet tartalmaz maga az IP cím. Kezdetben, amikor az azonosításra szolgáló számsor elméletét kitalálták, úgy gondolták, hogy ez a 4 számjegy és ezek több mint 4 milliárd variánsa elegendő lesz az idők végezetéig az eszközök jelölésére. Aztán jött a nagy internet bumm, és kiderült, hogy ez a feltevés nem helytálló. Ezért vezették be az IPv6-os címeket, egy új generációs internet protokollt, ami 6 számjegyből áll, így további számvariánsok létrehozása vált lehetővé.

A másik csoportosítás a dinamikus IP cím és a fix IP cím. Bár az IPv6 azzal a céllal jött létre, hogy kibővüljön az egyedi azonosítók köre, egyelőre mégsem annyira terjedt el. Ha viszont minden eszköznek fix IP címe lenne, akkor rövid idő alatt elfogynának a lehetőségek és korlátozódna a csatlakoztatható eszközök száma. A dinamikus IP cím lényege, hogy egy eszköz csak akkor kap IP címet, ha a hálózathoz kapcsolódik, ha nem akkor sem „stoppolja” az IP címet, más tudja addig azt használni. Ezzel szemben a fix IP cím lényege, hogy az adott eszköz mindig ugyanazzal a számsorral azonosítható. A dinamikus tehát változik, nem hozzárendelt az eszközhöz, a fix viszont igen.

A dinamikus IP címek akkor rendelődnek az eszközhöz, amikor az hálózathoz csatlakozunk. A kiosztást az Internet Assigned Number Authority végzi el az alapján, hogy az eszköz a világ mely pontján található, vagyis a földrajzi elhelyezkedés alapján.

Ha szeretnéd, elrejtheted

Mivel az IP cím személyes adat és fontos információkat tartalmaz a tartózkodási helyről, illetve az internethasználatról, érthető, hogy sokan szeretnék elrejteni és megóvni, hogy ne essen az adathalászat, az adatszivárgás, kémprogramok, zsarolóprogramok áldozatául. Minél kevesebbet tudnak rólunk a rosszindulatú támadok, annál kevesebb kárt tudnak okozni.

A VPN, vagyis Virtual Private Network, azaz virtuális magánhálózat játszik ebben fontos szerepet. A VPN segítségével névtelenek maradhatunk, így a személyes adatok nem kerülnek a nyilvánosság elé. Mindez úgy lehetséges, hogy az eszközünk nem közvetlenül a weboldalhoz csatlakozik, amit szeretnénk meglátogatni, hanem a VPN-kiszolgálóhoz, és majd ez a kiszolgáló fog hozzákapcsolódni a weboldalhoz. Tehát a weboldal nem a mi IP címünket rögzíti majd, hanem a VPN IP címét.

Kérdésed van a biztonságos hálózatokkal kapcsolatban? Informatikai rendszerre, üzemeltetésre lenne szükséged? Lépj kapcsolatban a SERCO-val!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!

Mely területeken lehetünk segítségére?


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.