2022. augusztus 08

IT tanácsadó: amikor az üzlet és a technológia találkozik

A technológia térnyerése évről évre egyre meghatározóbb. Vegyük csak azt az egyszerű tényt, hogy a világ adatainak 90%-a 2019 óta keletkezett. A technológia szekere rohamtempóban száguld, aki pedig nem éri utol, minden bizonnyal le fog maradni. Lépést tartani azonban korántsem annyira egyszerű. A vállalatok sokszor nem tudják merre induljanak, milyen IT infrastruktúra képes kiszolgálni leginkább az igényeiket. Egy IT tanácsadó ebben nyújt segítséget.

Mivel foglalkozik az IT tanácsadó?

Az informatikai tanácsadó két területhez is kapcsolódik: az egyik az informatika világa, a másik pedig a tanácsadás. Ezt a két szegmenst képviseli. Az ő iránymutatása alapján történik az IT eszközök beszerzése és az erőforrások csatasorba állítása, tanácsai alapján ellenőrzik és kezelik a teljes infrastruktúrát. Munkája során azt tartja a legfontosabbnak, hogy a háttérrendszer az üzleti célok elérését szolgálja. 

IT tanácsadás: szolgáltatások

Az informatikai szolgáltató tevékenysége igen széles kört ölel fel. Ezek során az az elv vezérli, hogy olyan tanácsokkal lássa el a szervezetet, melyek lehetővé teszik a hatékony üzleti megoldások bevezetését. Ehhez elengedhetetlen, hogy a tanácsadó ismerje a legmodernebb eszközöket, technológiákat és ezeket képes legyen integrálni a rendszerbe. Nézzünk néhány konkrét példát!

  • Tanácsokat ad, hogy a meglévő infrastruktúrát miként lehetne fejleszteni.
  • Besegít olyan egyedi és egyszeri IT projektekben, amelyeknek nincs felelőse.
  • Támogatja a szoftverek kiválasztását, bevezetését, integrálását.

Mikor érdemes IT tanácsadóhoz fordulni?

IT tanácsadó

Egy vállalat életében számos olyan pont lehet, amikor érdemes IT tanácsadó segítségét kérni. Pénzügyi tervezés esetén például elengedhetetlen egy szakértő iránymutatása, aki segít felmérni, hogy a jövőbeni tervek informatikai vonatkozása milyen kiadásokkal jár majd. Ahhoz például, hogy egy home office átállást be tudjunk tervezni, kell valaki, aki felméri, hogy ez mekkora kiadást jelent.

Az IT tanácsadás indokolt lehet akkor is, ha a döntéshozó vagy aki a stratégiát tervezi bizonytalanul mozog az IT területén. Ez egy rohamosan fejlődő ágazat, ahol lépést kell tartani, így lehet ugyanis kiválasztani a legjobb megoldásokat és irányt.

Milyen készségekkel bír egy IT tanácsadó?

Az IT tanácsadó tudása összetett. Egyfelől rendelkezik a megfelelő tanácsadói és kommunikációs készségekkel, másfelől viszont az IT területén is otthonosan mozog. Képes a technológiai és az üzleti világ között kapcsolattartó szerepet betölteni, ezzel segíti a fejlesztések megvalósulását. Az IT stratégia szempontjából szerencsés, ha a tanácsadó megfelelő analitikai készségekkel is rendelkezik és látja a teljes képet.

Ismernie kell az IT megoldások széles tárházát. Ennek hiányában ugyanis nem biztos, hogy a fennálló problémára a legmegfelelőbbet választ találja meg. A naprakészség, a trendek követése tehát alapfeltétel.

Az IT tanácsadónak kellő türelemmel kell rendelkeznie. Már rögtön az első fázisban szükség van arra, hogy elegendő időt szánjon a helyzet felmérésére, ne siettesse a munkát. Ugyanígy, megfelelő türelemmel kell rendelkezni akkor is, amikor a megbízó cég laikus képviselői számára kell átadni információkat, akik nem biztos, hogy elsőre megértik majd a mondandó lényegét.

Hogy lehet még sikeresebb az IT tanácsadás?

Az informatikai tanácsadás sikere múlhat a megfelelő információátadáson. Egyértelműen fel kell vázolni a projekt lényegét, a célokat, az ütemtervet, a riportolást és az eredmények követését. A tanácsadó rendelkezésére kell bocsátani minden fontos iratot és dokumentációt.

A tanácsadási folyamat során a tanácsadót a lehető legnagyobb mértékben be kell vonni. Érdemes figyelemmel kísérni a tevékenységét és ahol csak lehet megadni a szükséges támogatást.

Az IT outsourcing egyre inkább bevett forma. Az alkalmazottak nem minden esetben vannak birtokában a szükséges tudásnak vagy ha mégis, akkor nem magától értetődő, hogy van szabad kapacitásuk egyes feladatok elvégzésére. Az IT tanácsadás esetén szerencsés, ha a tanácsadó kívülről érkezik, nem pedig a csapaton belül osztják rá valakire ezt a szerepet. Így ugyanis friss szemmel tud rátekinteni a fennálló helyzetre, könnyebben azonosíthatja, hogy mi az, ami nem vagy nem elég hatékony működik.

A SERCO az 1980-as évek óta a hazai IT szektor egyik fontos szereplője. Több évtizedes tapasztalatunkra és nagytudású kollégáinkra támaszkodva látjuk el ügyfeleinket a lehető legelőnyösebb informatikai tanácsokkal!

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!

Mely területeken lehetünk segítségére?


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.