Skip to main content
2023. augusztus 03

Rendszertervezés: összhangban, hatékonyan

A modern vállalkozások alapja az informatikai rendszer, ami egy olyan háttér-infrastruktúra, ami igazodik az igényekhez, logikusan felépített és minden elemében a hatékony munkavégzést szolgálja. Nézzük, mit kell tudni a rendszertervezésről!

A rendszertervezésről

Az IT infrastruktúra felépítésének első mérföldköve, hogy az informatikai rendszert meg kell tervezni. Ez egy nagy körültekintést igénylő feladat, ami során figyelembe kell venni olyan szempontokat, mint az optimális eszközök használata, a méret, a sebesség, a kapacitás, az igények, a tervek, a rugalmasság, a bővíthetőség és a biztonság. A rendszertervezés során például gyakran merül fel igényként az adatok osztályozása, modern mentése, archiválása, az online adattárolás.

A szerverek, munkaállomások mellett gondolni kell az informatikai hálózatokra is. Ez már az IT hálózatépítés ernyője alá tartozik, mégis összefügg az informatikai rendszerek tervezésével. A hálózatok fejlesztésével lehetőség nyílik arra, hogy az egymástól távol elhelyezkedő eszközök kapcsolatba tudjanak lépni egymással. A hálózattervezés magába foglalhatja a vezetékes hálózat kiépítését, a vezeték nélküli hálózat kiépítését, a felhő alapú megoldások integrálását, illetve a hibák megelőzését és kezelését.

Igények és lehetőségek

Fel kell mérni, hogy mekkora rendszert szeretne az ügyfél, milyen költségvetése van, milyen üzlete van, mivel foglalkozik. A legtöbb esetben az ügyfelek már rendelkeznek valamilyen rendszerrel és olyan emberekkel is, akik ezeket működtetik. A belsős IT kollégákkal közösen kell feltérképezni a cég igényeit, szempontjait, fájó pontjait, majd ezeket kell hozzáilleszteni a szóba jöhető megoldásokhoz. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy a rendszertervezés ugyanolyan hatékony legyen egy 10-20 fős cégnél, mint egy több ezer fős vállalatnál.

Az informatikai rendszerek tervezése során fontos, hogy a munkát végző szakemberek az ügyféligényekre koncentráljanak, emellett azonban támaszkodjanak a korábbi tapasztalataikra is, és minden olyan funkciót beépítsenek, amire szakmai meglátásuk szerint szükség lehet. E tekintetben érdemes kicsit átvenni az irányítást, ami érthető, hiszen a rendszertervező szakemberek tudják, hogy mi az, ami jól fog működni, és mi az, amit az ügyfél ugyan szeretne, de a valóságban nem jó választás.

Sok esetben az ügyfelek nem tudják megfogalmazni, vagy nem jól fogalmazzák meg, hogy milyen megoldásokat szeretnének, ezért egészen a problémáig vissza kell fejteni. Ezen a ponton az IT szakértők már képesek megoldási javaslatokat hozni, köszönhetően annak, hogy tisztában vannak a rendelkezésre álló eszköztárral, a modern szoftverekkel.

A rendszertervezés egy folyamat aminek összetettsége jelentősen függ az igényektől. Vannak olyan esetek, amikor a tervezésre elegendő néhány találkozó, de akadnak olyan esetek is, amikor akár hónapokig tarthat ez a fázis.

Ne csak a jelenbe tervezzünk!

A tervezés során szem előtt kell tartani, hogy egy rendszert nem csak a jelenbe tervezünk. Gondolni kell arra is, hogy mi fog történni néhány év múlva, milyen új trendek jelenthetnek meg, a vállalat milyen irányba fog fejlődni, hol lehet majd szükség bővítésre. Ezeket már a tervezés során figyelembe kell venni, így sokkal könnyebben lehet majd modernizálni, lépést tartani.

A rendszertervezés csapatmunka

Sokan azt gondolják, hogy a rendszerek megtervezése egy olyan feladat, amibe csak informatikai szakembereket, illetve az IT vezetőket vonják be. Valójában azonban annál hatékonyabb és jobb lehet a végeredmény, minél több szempont érvényesül. Például minden esetben külön egyeztetni kell az üzleti és a pénzügyi vezetőkkel is, az igények felmérése, az üzleti profil megértése a mérnöki tervezéshez elengedhetetlen.

A SERCO-nál segítünk abban, hogy stabil külső és belső hálózatokhoz csatlakozhasson, fejleszthesse a kapcsolataidat a partnerekkel, a fogyasztókkal. A hazai informatikai piac legrégebbi szereplőjeként értjük, hogy a rendszertervezés egy bizalmi feladat, amivel nem szabad visszaélni, éppen ezért a tudásunk legjavát adva végezzük el a ránk bízott munkákat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk egy modern IT környezet kialakításában!