2021. május 14

Felhő szolgáltatás cégeknek: a kihagyhatatlan technológia

Talán észre sem vettük, de a felhő szó már nemcsak egy természeti jelenséget, hanem egy minden eddiginél fontosabb technológiát is jelöl. Mégis, vannak még olyan cégek, vállalkozások, akik nem használják ki teljesen a felhőben meglévő lehetőségeket. Nekik íródott ez a bejegyzésünk.

Felhő szolgáltatás cégeknek: megkerülhetetlen

A felhő – angol eredetijében: cloud – nem a manapság trendi informatikai kifejezések egyike, hanem sokak szerint a számítástechnika, a céges adatok kezelésének jelene és jövője. A számok lehengerlőek és magukért beszélnek: iparági becslések szerint 2025-re csaknem 800 milliárd dollárnyi összeget fognak a cégek felhőtechnológiai megoldások kialakítására fordítani. A járvány csak felgyorsította a felhőre váltás folyamatát: a Flexera nevű, IT menedzsmenttel foglalkozó vállalat statisztikája szerint már a cégek több mint 60%-a költöztette át adatait a felhőbe, és ez a szám csak növekszik.

A felhő szolgáltatás működése

De mi is a felhő szolgáltatás lényege? A felhő, nevével ellentétben, nem a magasságra utal. Ugyanolyan, a földön – vagy szekrényben – elhelyezkedő számítógépekről, háttértárolókról beszélhetünk. A felhő szolgáltatásokat igénybe vevő cégek adatai ide kerülnek, és nem maradnak a saját informatikai rendszerükön. Ez a vállalatok számára rengeteg előnnyel jár.

Rugalmasság

A felhő olyan informatikai technológia, amely cégmérettől függetlenül ugyanolyan hatékony. Sőt, ha váratlan létszámnövekedés következik be, és ezt követő kapacitásbővülési igény alakul ki, az ehhez való alkalmazkodása gyors és pontos. Könnyű belátni, miért nem alternatívája ennek a céges saját rendszer: utóbbi esetében a meglévő szerverek, hálózatok bővítése mind hardver, mind szoftver szempontjából nem egyik napról a másikra megoldható feladat, míg egy felhőszolgáltatónál alapból elvárható.

Költséghatékonyság

Az előző előnyhöz szorosan kapcsolódik a kiadások kérdése. A további bővítések a felhő szolgáltatónál jellemzően kevesebbe kerülnek, mintha saját erőforrást kellene ehhez használni. Ráadásul a felhő esetében a megrendelő a tényleges felhasználás alapján fizet.

Helyfüggetlenség

Megnézni a leveleinket útközben vagy a munkahelytől távol ma már megszokott tevékenység. Az üzleti élet számára is ezt a felhő tette lehetővé: az adatok helyhez kötöttségének felszabadítása miatt csak internetkapcsolat kell, és a mobilon, laptopon történő munka vagy szórakozás mindig elérhető. Az adatok valóban bárhonnan és bármikor hozzáférhetők.

Kollaboráció

Különösen a karantén és a folyamatos home office gyakorlata jelentősen felértékelte a munkatársak közötti virtuális együttműködés fontosságát. A nem egy irodában, telephelyen dolgozók a felhő technológia segítségével közösen alakíthatnak dokumentumokat, prezentációkat, akár egyszerre, egyidőben is dolgozhatnak ugyanazon a projecten. Ennek eredményeképp egy-egy project akár hamarabb is befejezhetővé válik.

Adatmegóvás és biztonsági megfontolás

A céges belső informatikai rendszer váratlan meghibásodása, netán összeomlása súlyos következményekkel járhat: a folyamatban lévő munkák leállnak, a határidőket nem lehet tartani a partnerek felé, és előfordulhat olyan adatvesztés is, amely már nem visszaállítható. Ezzel szemben a felhőben tárolt adatok – mivel nem egyetlen fizikai eszközön léteznek – biztonságban vannak. A felhő technológia olyan kibervédelmi eszközökkel rendelkezik, amelyek adott esetben meggátolják a rosszindulatú szereplőket az adatlopástól, a kényes céges információkhoz – például a vállalati levelezésekhez – történő hozzáféréstől. Ezt össze sem lehet hasonlítani a hagyományos, cégen belüli megoldásokkal, ahol lehetetlen elvárni egy állandó munkatárstól a biztonsággal kapcsolatos ügyek teljes körű felügyeletét és gyors beavatkozását. Egy felhő szolgáltató ezen a téren sokkal felkészültebb és több erőforrást tud gyorsan megmozgatni.

Gyors installálás

Könnyen belátható, hogy sokkal egyszerűbb a felhőben telepíteni egy új szoftvert, mint egyenként egy esetenként több száz, több ezer felhasználóval rendelkező vállalat gépein. Ahelyett, hogy egyenként küzdenének meg az IT szakemberek az installálással, a felhőnél ez központilag történik.

Egyre bővülő lehetőségek

Sok új kifejezést tanulhatunk meg a felhő technológia terjedése kapcsán. A Saas: Software as a Service – a felhőben futtatott programokat, a Paas: Platform as a Software – a felhőből elérhető rugalmas fejlesztői környezetet jelenti. Az IaaS, az Infrastructure as a Software a hagyományos telephelyen működtetett informatikai rendszer kiváltásának ígérete. Vagyis ez utóbbi esetben nem kell sem költséges, adattárolással, programtelepítéssel, rendszerfelügyelettel foglalkozó szakembereket és komplex rendszereket cégen belül fenntartani. A felhőn keresztül mindez könnyebben, kényelmesebben és költséghatékonyabban megoldható.
 
Jól látszik, hogy a felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban hezitálókra még inkább igaz a mondás: aki kimarad, az lemarad. A felhő előnyei bőven megérik, hogy egy cég ezirányban mozduljon – azaz jól teszi, ha felhőbe költözteti adatait.

Cikkeink a felhő szolgáltatásról:

Felhő szolgáltatás előnyei
Felhő szolgáltatás: 6 tévhit a nagyvilágból
Magyar felhő szolgáltatás
Privát felhő, saját célokra
Felhő-munkás kerestetik: hogy költözzünk a felhőbe, ha nincs hozzá szakember?
Hibrid felhő: egy kis ez, egy kis az

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!

Mely területeken lehetünk segítségére?


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.