2021. december 20

Privát felhő, saját célokra

A cloud computing vagyis a felhő alapú informatika soha nem látott távlatokat nyitott az IT világában, a mindennapi életünkben. A technológia rohamos fejlődése mind inkább szükségessé teszi, hogy megismerjük a felhő lényegét, típusait. Ebben a bejegyzésben a privát felhő témakörét járjuk körül!

Mit nevezünk felhőnek?

A felhők valójában adattároló központok, melyek elemei olyan erőforrások, amik összekapcsoltan alkotják a rendszert. Általánosan elmondható, hogy a felhők díjszabása használati alapon működik, vagyis csak azért a kapacitásért kell fizetni, amire valóban szükség van.

Jellemzőjük, hogy perszonalizálhatók, vagyis a személy/a cég igényeire lehet szabni a felhő típusát, méretét, különféle jellemzőit. Ezzel a két legfőbb tulajdonsággal lopták be magukat emberek milliárdjainak szívébe.

Privát felhő saját célokra

Felhőszolgáltatások

A felhőszolgáltatások jellemzően négy nagy kategóriába sorolhatók. Ezek részben egymásra épülnek és segítenek az üzleti célok elérésében:

  • Infrastruktúra-szolgáltatás (IaaS)
  • Platformszolgáltatás (PaaS)
  • Szoftverszolgáltatás (SaaS)
  • Kiszolgáló nélküli architektúra

Felhőtípusok

A felhőknek több típusát is megkülönböztetjük. Ezeknek az eltéréseknek köszönhetően nem mindegy, hogy adott szituációban végül milyen felhő mellett dönt a cég, hiszen nem egyformán szolgálják ki az igényeket.

Az alapvető megkülönböztetés abból indul ki, hogy a felhő szolgáltatás megvalósításának hátteréül szolgáló architektúra milyen jellegű. Ez alapján létezik: nyilvános felhő (public), hibrid felhő és magán (privat) felhő.

A nyilvános felhő bárki számára elérhető, jellemzője, hogy az üzemeltetője egy külső felhőszolgáltató cég. Ebbe a kategóriába sorolható például a Microsoft Azure is. Itt tehát a szolgáltató tulajdonában van maga a felhő, a szoftverek és hardverek, a user a weben keresztül, böngészőből érheti el a felhőt.

A privát felhő, melyről a későbbiekben részletesen írunk, egyetlen cég tulajdonát képezi, más nem is érheti el. Az informatikai háttér és az IT szolgáltatás biztosítását egy külön magánhálózat végzi el.

A hibrid felhő a fent bemutatott két változat elegye, ami megengedi a felhőtípusok közötti átjárást. A hibrid felhő olyan rugalmas megoldás, ami hozzájárul az optimális és biztonságos működés kialakításához.

A privát felhő

Privát felhő, saját célokra

A magán felhő tehát erőforrásait egy felhasználóra összpontosítja. Ennek értelmében egyetlen szervezet igényeire lehet szabni teljes egészében a felhőt, így biztosítható, hogy az 100%-osan hatékony és praktikus legyen.

Két típusa létezik: az on-premises, amely arra utal, hogy a felhő működése saját adatközpontokon és infrastruktúrán alapul, illetve off-premises, amikor mindennek a szolgáltató adatközpontja ad alapot.

Számos szolgáltató kínál privát felhőket, példának okáért álljon itt közülük néhány: Google, MS, IBM Bluemix, Amazon VP, ASG, VMware és még folytathatnánk a sort. De vajon miért érdemes a privát felhő mellett dönteni? Jöjjenek az érvek!

A privát felhő előnyei

Költséghatékony

A költségek optimalizálása és a kiadások minimalizálása minden szervezet számára elérendő cél. Mindezt persze a magukra valamit is adó cégek úgy szeretnék elérni, hogy közben a minőségi sztenderdből nem kell aláadni. A privát felhők esetén az IT szakemberek saját erőforrásból tudják megoldani a problémákat, ezzel spórolhatnak az IT kiadásokon.

Rugalmas

A privát felhő maximálisan az igényekhez igazítható, vagyis testre szabható. Ennek köszönhetően csak azért kell fizetni, ami valóban hasznos a cég számára, a felesleges pluszok nem égetik a cég büdzséjét. A személyre szabhatóságnak köszönhetően minden cég megtalálhatja azt, amire igazán szüksége van.

Biztonságos

A magán felhő biztonsági tekintetben igen erős. Mivel az erőforrásokat csak egyetlen cég használja, így az ellenőrzés és az adatvédelem is magasabb szintet tud megütni. Éppen ezért alkalmazzák a privát felhős platform megoldásokat előszeretettel a pénzintézetek, kormányhivatalok és olyan cégek, ahol a biztonság kiemelten kezelendő.

A privát felhő különösen jó választás olyan cégek, szervezetek számára, ahol a biztonság és kapacitás miatt fontos, hogy mindössze egyetlen cég férjen hozzá az erőforrásokhoz. Bizonytalan vagy, hogy számodra melyik felhőtípus a legmegfelelőbb? Vedd fel kapcsolatot a kollégáinkkal, akik készséggel segítenek eligazodni a felhők erdejében!

Cikkeink a felhő szolgáltatásról:

Felhő szolgáltatás előnyei
Felhő szolgáltatás: 6 tévhit a nagyvilágból
Magyar felhő szolgáltatás
Felhő-munkás kerestetik: hogyan költözzünk a felhőbe, ha nincs hozzá szakember?
Felhő szolgáltatás cégeknek: a kihagyhatatlan technológia
Hibrid felhő: egy kis ez, egy kis az

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!

Mely területeken lehetünk segítségére?


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.