2022. február 15

Hibrid felhő: egy kis ez, egy kis az

A felhő alapú szolgáltatások áthatják a vállalati és a privát életünket, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk, azzal, hogy mi fán terem a felhő technológia. Alapvetően három típusát különböztetjük meg: létezik hibrid felhő, nyilvános felhő és privát felhő. Utóbbiról egy korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk, ezúttal pedig a hibrid felhő témáját járjuk körül.
 
A hibrid felhő a nyilvános felhő, a privát felhő és a helyben telepített megoldások összeolvadásából jött létre. Került bele egy kis ez, egy kis az, egy kis amaz, és máris előállt egy olyan felhőkörnyezet, ami képes kiszolgálni a szervezetek egyedi igényeit is. Lehetővé teszi az oly sokak által vágyott rugalmasság megvalósítását a gyakorlatban, aminek köszönhetően a cég képes reagálni az eltérő és változó igényekre, a dinamikus környezetre.
 
A hibrid felhők rengeteg előnyt hozhatnak, növelik a biztonságot, lehetővé teszik a mihamarabbi piacra lépést, az adatok hatékonyabb felhasználását, a méretezhetőséget és nem utolsó sorban a költségek csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Növekvő népszerűség

Hibrid felhő

Épp csak kezdték megszokni a vállalatok a privát és a nyilvános felhők jelenlétét, máris egy új szereplővel gazdagodtak a felhő típusai, ez pedig nem más, mint a hibrid felhő. A statisztikák alapján a cégek közel 94%-a már belátta, hogy a jövő, a fejlődés a felhő technológia irányába mutat, sőt 87%-uk hibrid felhő stratégiával rendelkezik. A „vegyes” felhőtípus népszerűségét a piac mérete is alátámasztja: míg 2020-ban a hibrid felhő piac mérete 56 milliárd dollár volt, 2026-ra ez várhatóan 145 milliárd dollárra fog emelkedni.

A növekvő népszerűség annak köszönhető, hogy a cégek ahogy jobban beleásták magukat a felhők világába, használni, formálni kezdték azokat, rájöttek arra, hogy a helyi tárolásnak (on-premise), a privát és a publikus felhőnek is vannak előnyei, és van ahol erre van szükség, van pedig olyan, hogy a másikra. Felmerült tehát a kérdés, hogy miért kellene választani? Lehetetlen egy olyan felhőalapú informatikai rendszer kidolgozása, amiben mindegyik helyet kap? Erre az igényre válaszul született meg a hibrid felhő.

A hibrid felhő felépítése

A hibrid felhő tehát a privát, a nyilvános és az on-premise megoldásokat kombinálja úgy, hogy az egységek egymással összeköttetésben vannak, kommunikálnak. Így lehetővé válik, hogy a felhőben lévő adatok és az alkalmazások könnyedén átcsoportosíthatók legyenek, mozgathatók egyik típusból a másikba.

A VPN-en vagy interneten történő összekapcsolódásnak köszönhetően az adatok gördülékenyen áramolhatnak a felhőtípusok között. Ehhez szükséges, hogy ezek a kapcsolatok erősek, stabilak és nagy adatátvitelre képesek legyenek. Erre nincs egységes megoldás, a VPN, az internet, a WAN, mind működhet, minden attól függ, hogy milyen felépítésű a hálózat.

A hibrid felhő előnyei

A hibrid felhőmodell számos előnnyel bír, amivel lekörözi a többi felhő technológiát. Sokkal nagyobb rugalmasságot enged, ha például nagyobb kapacitásra vagy erőforrásra van szükség, akkor a nyilvános felhő irányába könnyedén lehet terjeszkedni. Lehetővé teszi, hogy a cég létrehozzon olyan magán infrastruktúrákat, ahol a bizalmas adatokat lehet tárolni, de megoldás lehet az is, hogy a felhő infrastruktúrán belül az érzékeny adatok on-premise tárolódnak.

Az ilyen típusú felhő infrastruktúrák könnyedén skálázhatók, a méretük növelhető, amennyiben igény van rá. Ez azt is jelenti, hogy csak azért kell fizetni, amit valóban használ a cég, a felesleges kiadásoknak és a kihasználatlan kapacitásoknak búcsút lehet inteni.

A felhő infrastruktúra segítségével a vállalat gyorsabban tud reagálni az igényekre és a környezetre, ennek segítségével pedig könnyebben előzi be a versenytársakat is.

A hibrid felhővel kapcsolatos tévhitek szerint elegendő, ha a különféle felhőmodellek egymás mellett léteznek. Ez azonban pontosan a hibrid felhő erejét veszi el, ami az egységek közötti átjárhatóságban és kommunikációban rejlik.

A felhő megoldások a vállalatok digitalizációjában igen jelentős szerepet töltenek be. Nézd meg, miként segít a SERCO a felhő alapú szolgáltatások kiépítésében!

Cikkeink a felhő szolgáltatásról:

Felhő szolgáltatás előnyei
Felhő szolgáltatás: 6 tévhit a nagyvilágból
Magyar felhő szolgáltatás
Felhő-munkás kerestetik: hogyan költözzünk a felhőbe, ha nincs hozzá szakember?
Felhő szolgáltatás cégeknek: a kihagyhatatlan technológia
Privát felhő, saját célokra

Kapcsolati űrlap
Segítse elő a gyors kommunikációt, a megfelelő terület kiválaszásával! Köszönjük!

Kapcsolat

Kérem, töltse ki űrlapunkat, hogy kollégánk mielőbb felvehesse Önnel a kapcsolatot elérhetőségeinek egyikén!

Mely területeken lehetünk segítségére?


A SERCO Informatika számos iparágban rendelkezik évtizedes tapasztalattal és kipróbált megoldásokkal.
Kövessen minket

© SERCO. Minden jog fenntartva. Site by Meraki.

SERCO Informatika
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.